В област Разград са регистрирани 60 пункта за билкозаготвителна дейност

14:16, 10 дек 15 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на област Разград са регистрирани 60 пункта за билкозаготвителна дейност, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите.

От екоинспекцията напомнят, че до 20 януари 2016 година всички, които извършват билкозаготвителна дейност, трябва да предадат отчети в съответните регионални инспекции за предходната година. Отчетите могат да се подадат и в свободна форма. Те трябва да съдържат информация за събраните, изкупени, реализирани и налични количества в складовете лечебни растения, както и данни за техния произход съгласно издадените позволителни документи  от съответните общини или горски стопанства.

Обобщаването на годишните справки за лечебните растения е важно за оценката на  количествата добивани билки за съответния регион и  състоянието на естествените им находища, уточняват от екоинспекцията. 

От там посочват, че неподаването на годишните отчети  е едно от най-честите нарушения на Закона за лечебните растения. Той предвижда глоби от 100 до 1000 лева за физически и имуществени санкции в размер от 300 до 2500 лева за юридически лица. През 2015 година експертите на екоинспекцията са съставили 18 акта за установяване на административни нарушения.

Билкозаготвителите от контролираната територия, които желаят да участват в разпределянето на количества билки, получени от естествени находища на лечебни растения под специален режим на опазване и ползване, е необходимо да подадат заявление до 31 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама