Сливен е по средата по корупция в страната

14:26, 10 дек 15 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливен регистрира средна стойност на индекса за Местна система за почтеност – 3,58. Това обявиха от Асоциация „Прозрачност без граници”, която вчера отбеляза Международния ден за борба с корупцията. Това е първата по рода си годишна сравнителна класация на ключови институции на местата власт и социални актьори, които изграждат системата на почтено и отговорно управление на местно ниво в България.

Сред участниците беше сливенският областен управител Димитър Сяров, представители на институциите на местната власт, областните администрации, неправителствения сектор, бизнеса и медиите.

За резултата на Сливен основен принос имат органите на местна власт и местно самоуправление, чиято роля е в съответствие със средните стандарти за страната. Кметската институция и местната администрация регистрират добър потенциал, който следва да се надгради с добри практики, като използването на инструментите на електронното правителство и консултирането с граждани. Важен принос биха могли да имат и съдилищата и органите на МВР в града. Под средните стойности за страната са приносът на местните политически партии, гражданските и бизнес организации. Препоръчително е да се преосмисли необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник, както и активизиране работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията.

Индексът на Местната система за почтеност представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България. Когато функционират в синхрон с водещите стандарти за независимост, прозрачност и отчетност, те образуват стабилна Местна система за почтеност и са гарант за ефективно и почтено управление.

Бургас, София и веднага след тях Стара Загора са първите три града в класацията „Индекс на местната почтеност“ за 2015 година. В дъното на класацията са Хасково, Варна, Видин и Кърджали. Средният индекс на почтеност в страната е 3,10.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама