Росен Плевнелиев: Христо Иванов е достоен човек, който постигна много

14:36, 10 дек 15 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дадох път на един достоен човек в българската политика, професионалист, политик с истинска воля за реформи. Христо Иванов постигна много. Успя да наложи като централна и незаобиколима за българското общество темата за съдебната реформа. Това каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от пресцентъра на президенстството по повод оставката на правосъдния министър Христо Иванов. 

Вчера той се оттегли от поста си, заради приемането на т.нар. „прокурорска поправка“ от конституцията. Иванов беше вицепремиер и правосъден министър и в във второто служебно правителство, назначено от държавния глава през 2014 година.

"Благодаря му за това и съм сигурен, въпреки изненадващата му оставка, че той ще продължи да работи и ще бъде посветен на тази реформа, която като вицепремиер и министър на правосъдието изготви и инициира и която се надявам да бъде доведена до успешен край", каза още президентът.

Плевнелиев заяви, че приетите от мнозинството в парламента промени в Конституцията са показали каква е волята на 43-ото Народно събрание да адресира дълбоките проблеми на системата на правораздаване в България и да ги решава.

„Свидетели сме само на една първа стъпка и се надявам, че няма да спрем дотук. Ще работя реформите в съдебната система да продължат. Надявам се това, което беше прието, макар не в пълния му и очакван от гражданите вид, да послужи като една основа за следващи законодателни промени. Някои детайли изискват много по-задълбочен дебат и регламентация на законодателно ниво“, коментира президентът.

Държавният глава припомни призива си към народните представители - още преди първото гласуване на промените в Конституцията - да бъдат по-смели и да направят по-задълбочена реформа. Той заяви, че българският народ очаква цялостна реформа. По думите му това, което най-много вълнува българските граждани, е справедливост и тя преминава през ефективна съдебна система.

„Съдебната реформа е тотален приоритет и остава такъв и през 2016 година. Трябва с повишено внимание всички ние, граждани, политици и институции, да следим какво ще се случи оттук нататък“, посочи държавният глава и пожела успех на Народното събрание и на бъдещия министър на правосъдието.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама