Община Шумен дава 100 хил. лв. за апаратура в МБАЛ

14:50, 10 дек 15 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
100 000 лв. за закупуване на апаратура за МБАЛ Шумен ще отпусне Общината. Около това предложение се обединиха общинските съветници от здравна комисия.

Парите ще бъдат похарчени за три апарата за Неонатологично отделение, Урология и Ортопедия.

Средствата са поискани в докладна записка от управителя на МБАЛ – Шумен д-р Атанас Атанасов.

В нея той иска 200 000 лв., колкото е стойността на трите апарата.

Респираторът, нужен за Неонатология, струва 30 000 лв., урологичната рентген маса струва 150 000 лв., а електронният нож за Ортопедия – 20 000 лв.

Зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова заяви, че Общината може да отдели 100 000 лв., като обясни, че тази сума може и да нарасне, тъй като болницата е сред приоритетите на администрацията.

Председателят на комисята д-р Тодоров предложи да бъдат закупени най-нужните апарати, които да влизат в сумата от 100 хиляди лева.

Така се стигна до решение от рентгеновия апарат за Урология да бъде закупена само основната тур маса, заедно с прилежаща техника за 50 000 лв.,  която на първо време ще задоволи нуждите на отделението. При намиране на допълнително финансиране пък ще бъдат дозакупени и останалите апарати към нея.

Д-р Атанасов каза, че финансиране ще се търси и от Министерството на здравеопазването (МЗ), което също е акционер в МБАЛ - Шумен.

Д-р Атанасов обърна внимание и на друг проблем в болницата, този с асансьорите. Той обясни, че те в момента са недостатъчни, за да изпълняват функциите си, стари са и често дефектират. Той поиска да се търси финансиране за изграждане на нова виншна асансьорна кула с 2 елеватора. Според него очакваната стойност на такъв проект е около 250 хил. лв. Те няма как да бъдат осигурени от Общината или МЗ и затова се налага да се търси финансиране по други механизми.

Д-р Светлана Маркова каза, че знае за този проблем и ще се търси решение.

Управителят на МБАЛ – Шумен заяви, че според него е възможно между трите многопрофилни болници в Шуменско – в областния център, Нови пазар и Велики Преслав, да се създаде общо търговско дружество. Той допуска, че заради лошото финансово и кадрово състояние е възможно двете по-малки лечебни заведения да затворят врати и за да се запази здравната сигурност в региона е добре да се обедният с МБАЛ – Шумен.

На заседанието си днес съветниците от здравна комисия приеха и представител на Община Шумен в Общото събрание на акционерите в МБАЛ – Шумен да бъде д-р Румен Генов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама