Американска IT компания изгражда собствен офис център в Пловдив

15:03, 10 дек 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До Нова година може да бъде направена първа копка на офис сградата на американската IT компания Sibiz в Пловдив, обяви кметът Иван Тотев. По думите му в момента текат процедури по издаване на разрешението за строителство, което ще е готово през следващата седмица.

Припомняме, че дружеството "Текреал", което е съсобственик на американската компания за България, закупи чрез търг терен с площ 4 дка от Община Пловдив в началото на тази година за 813 хил. лв. Имотът се намира от северната страна на бул. "Санкт Петербург", в близост до магазин "Метро".

Сградата трябва да е готова до началото на 2017 г. Тя ще бъде със 17 хил. кв. м разгъната площ и капацитет до 2000 работни места.

Обектът попада в обхвата на голямата зона "Гладно поле", в която са съсредоточени имоти на Министерството на отбраната (МО). Община Пловдив от години прави опити да придобие терените, като поредната стъпка към това бе направена на днешната извънредна сесия на Общинския съвет.

Съветниците приеха с 44 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал" се споразумение с МО, касаещо прехвърляне на 86 дка от "Гладно поле", включени в зоната с висок икономически потенциал от интегрирания план за развитие на Пловдив.

Общината ще получи терена, след като изгради път и КПП в 110-и полк. Имотът ще бъде предоставен при сключване на договор за изпълнение на съответните строително-монтажни работи (СМР).

Очаква се 86-те дка да бъдат дадени на Община Пловдив с решение на Министерския съвет на правителственото заседание на 16 декември.

Има доста запитвания от потенциални инвеститори за зоната на "Гладно поле" в Пловдив, твърди Иван Тотев. По думите му има поне 2 сериозни предложения за изграждане на офис сгради.

"Община Пловдив не смята да разделя имота и да го продава, без да направи първо цялостна концепция на зоната. Това ще отнеме поне няколко месеца. Тази концепция ще включва и териториите, които в момента са заети от 68-а бригада на Специализираните сили и 110-и полк", поясни Тотев.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, Община Пловдив е заделила в инвестиционната си програма по ОП "Региони в растеж" 9 млн. лв. за инфраструктура в територията - за изграждане на канализация, водопровод, прокарване на улична мрежа. Подготвят се проекти за продължението на ул. "Богомил" и връзка с търговската зона, както и за няколко връзки с бул. "Санкт Петербург" и ул. "Радко Димитриев" към бул. "Освобождение".

Ще бъде подготвена схема за транспортна свързаност вътре в самата зона. Този процес ще отнеме около 6 месеца, смята кметът. Той уточни, че не бива да се говори за зоната като за бизнес парк. На практика тя ще съчетава много функции и голяма част от тези територии, които се искат от МО, ще бъде за площадни пространства, озеленяване и публична инфраструктура. Планира се още и изграждане на общинска сграда, както и на художествена галерия, за която има и решение на Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама