Рехав протест за увеличение на майчинството и детските надбавки в Русе

15:29, 10 дек 15 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И в Русе днес бе организиран протест за увеличаване на майчинството и детските надбавки. Той се проведе на площад "Свобода" пред сградата на Областна и общинска администрация. Протестиращите едва обаче изравниха бройката на очакващите ги журналисти.

"Моите искания са за повишаване на парите за децата. Не може те да се замразяват години наред. Стоките, които са ни необходими за децата са прекалено скъпи. С настоящите средства не можем да си позволим качествени пелени и храни, а всяка от нас иска най-доброто за своето дете. 35 лв. са направо нищожни. Това е точно един пакет памперс. Повишението с 2 лв. е нищо. Нека да започнат поне от 50 лв. Искаме средствата, които получаваме през втората година на майчинството, да растат поне заедно с минималната работна заплата", коментира Крисиана Милкова майка на дете на година и три месеца.

"Да се намали периодът на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца,така, както бе въведен през 2014г. Обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетение, което получават майките в периода между първа и втора година на детето, което да позволи да отглеждат спокойно децата си и да избегнат финансовата принуда за завръщане на работа и оставяне на децата в детски заведения,на възраст в която децата не са изградили своя имунитет и боледуват често. Увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 15% - 16 % от минималната работна заплата или 60 лв. и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Осигуряване места за всички деца в общински и ведомствени детски ясли и градини, задължаване на общинските власти да изплащат временно компенсации на всички родители, чиито деца, над 2 год. възраст, въпреки подадено заявление, не могат да бъдат приети в общински детски ясли и градини. Осигуряване на обезщетенията за майчинство на студентките, родили до 2 години след дипломиране във ВУЗ", са още част от исканията, зад които застанаха присъстващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама