Плевнелиев обсъди със словашкия си колега заплахата от тероризъм

16:15, 10 дек 15 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният тероризъм е не само заплаха за Европейския съюз, а и за неговото единство. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев след срещата му със словашкия президент Андрей Киска, който на двудневно посещение у нас.

Пред колегата си Плевнелиев каза, че България подкрепя общоевропейския глас не само за интеграция на службите, но и за общоевропейска политика за това как да се борим с „Ислямска държава“.

"Само заедно можем да работим младите да не посегнат към радикализма. Никога досега европейските лидери не са били толкова ангажирани и никога досега ситуацията не е била непредсказуема", посочи той.

След срещата двамата президенти заявиха, че България и Словакия имат добри традиции и сериозни постижения в сферата на информационните и комуникационните технологии. Двете страни имат и съвместни постижения в производството на компоненти за автомобилната индустрия. Плевнелиев и Киска

отбелязаха потенциала на машиностроенето, земеделието и производството на храни за реализацията на общи проекти и за навлизане на трети пазари. През 2014 г. двустранният стокообмен доближава 500 млн. евро, а броят на словашките туристи у нас надхвърля 70 000.

„Словакия има развита автомобилна индустрия и можем да предложим на България нашия опит в тази сфера“, заяви Андрей Киска.

И Росен Плевнелиев, и Андрей Киска се обявиха за спазване на европейските правила при обсъждането на проекта за изграждането на газопровода „Северен поток“ 2, като бъде отчетена и позицията на държавите от Източна Европа.

„Споделяме обща позиция и за необходимостта от ускорено изграждане на Европейския енергиен съюз“, посочи Росен Плевнелиев. Държавният глава заяви, че пазарът на електроенергия в България ще бъде напълно либерализиран до няколко месеца, а страната ни работи и за създаването на регионална енергийна борса, по примера на държавите от Вишеградската група.

България и Словакия ще си сътрудничат в подготовката за Срещата на върха на НАТО във Варшава през юли 2016 г. и за дълготрайната адаптация на Алианса към променената среда за сигурност, заяви още на пресконференцията българският държавен глава. Потвърдени бяха ангажиментите на двете държави за изпълнение на решенията от Уелс за повишаване на отбранителните способности на НАТО и за гарантиране на еднаква сигурност за всички съюзници.

Росен Плевнелиев изрази подкрепата на страната ни за създаването на Координационни центрове на НАТО в Словакия и Унгария, които заедно с откритите вече центрове в България и в другите пет държави от източния фланг, представляват важна стъпка към повишаване на отбранителните способности на Алианса.

Двамата президенти призоваха усилията на държавите от ЕС бъдат насочени към разрешаване на първопричините за конфликтите в Близкия Изток и Северна Африка, а не да реагират едва когато бежанците достигнат до нашите граници.

„На европейско ниво се нуждаем и от механизъм за разграничаване на бежанците от икономическите имигранти“, заяви Росен Плевнелиев. Обща беше позицията, че справянето с миграционната криза в Европа не е по силите на която и да е отделна държава и че е необходим общ европейски подход.

Росен Плевнелиев благодари за последователната подкрепа на Словакия за присъединяването на България към Шенгенското пространство и подчерта, че страната ни е доказала, че охранява по „достоен и надежден начин външната граница на ЕС“.

Утре държавните глави ще открият заедно първата българска иновационна екосистема „София Тех Парк“ и ще участват във форум с представители на българския и словашкия бизнес. По думите на президента Плевнелиев, като платформа за развитие и трансфер на високи технологии „София Тех Парк“ разкрива възможности не само за България, но и за стартиране на нови компании от региона на Югоизточна Европа.

Държавният глава отново припомни, че страната ни е водеща аутсорсинг дестинация в Европа с открити 35 000 работни места и има амбицията да ги удвои през следващите години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама