Шумен на осмо място по почтеност на властта

16:24, 10 дек 15 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шумен се нарежда на осмо място в класацията "Индекс на местната почтеност " за 2015 година. Мащабното изследване е първата по рода си годишна сравнителна класация на ключови институции на местната власт, направено от асоциация "Прозрачност без граници".

При максимална оценка 5.00 общата стойност на индекса за Местна система за почтеност за Шумен е 3.29, с което градът се нарежда на осмо място. Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество.

Най-висока е общата оценка за работа на общинската администрация - 3.77. Максималният индекс администрацията получава за системата си за организация в работата на отделните звена, работещи качествено и в срок.

Общинският съвет е с индекс 3.69, а кметът – с 3.57.

Следват съдилищата в региона, чиято оценка е 3.30.  В управлението им най-ниско оценени са публичността на информацията за знакови дела, системата за работа със сигнали за корупция срещу съдии и спазването на Етичен кодекс и правила за отвод при конфликт на интереси.

Полицията получава индекс 2.83. като най-слаба е оценката за капацитета й по отношение на броя на кадритее и състоянието на материалната база.

Шумен е сред общините, които имат създадена добра инфраструктура за развитие на устойчива местна система за почтеност, се посочва в изследването. Основен принос за това имат Общинският съвет, местната администрация, кметската институция, както и ефективната работа местния обществен посредник и Областният обществен съвет за противодействия на корупцията.

Близо до средния капацитет за принос към развитието на средата на почтеност регистрират местните политически формации, активните граждански организации, местните бизнес организации и органите на МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама