Съюзът на съдиите: Независима съдебна система е нежелана за политиците

16:32, 10 дек 15 / Политика 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бяха подменени широко подкрепените и дългоочаквани промени в Конституцията и вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите, нито пък ще елиминират силното съмнение за зависимости в съдебната система.

Това се казва в отворено писмо на Съюза на съдиите в България към всички български граждани във връзка с приетите на второ четене от парламента промени в Конституцията. Заради това решение на законодателя правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев оттегли подкрепата си към кабинета.

Според съдийския съюз съотношението в квотите на колегиите на съдиите и прокурорите във Висшия съдебен съвет (ВСС) едва ли говори нещо на незапознатия с проблема, но то е важно, защото се свежда до най-решителния проблем – можем ли да имаме независим от политиците съд и можем ли да се уповаваме на независима от политически вмешателства прокуратура.

"Отговорът е, че ще зависим от случайността. А не бива, защото правораздаването трябва да е честно и безпристрастно. И съобразено единствено със закона и доказателствата по делото", се казва в съобщението.

В становището пише още, че прокуратурата не може и не бива да зависи от ничии интереси и никой гражданин не бива да бъде толериран пред друг, никой не бива да бъде прикриван, ако е престъпил закона, защото всички са равни пред него. Всички искаме да има ефективни разследвания на корупцията и справедливи санкции за тези, които извършват престъпления и увреждат обществения интерес. Само мотивирани, принципни и независими съдии и прокурори могат да обезпечат по-добро, по-качествено, обективно и справедливо правосъдие, което би било и очакваният и видим ефект на съдебна реформа в страната ни.

Съдийският съюз обявява, че за първи път в новата българска история имахме министър на правосъдието, който заедно с екип, амбициран да се справи с горните проблеми, се зае с тежката задача да въведе на конституционно, а сетне и на законодателно ниво механизми, гарантиращи истинската независимост на съдебната власт, с които да може да се противодейства на възможните към момента зависимости, двоен стандарт и прокарване на политически и лобистки интереси.

Вместо подкрепа, мнозинството в парламента и управляващите политически партии ясно показали с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е била нужна, а направо била нежелана от мнозинството политици в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама