Подготвят скринингова програма за рак на гърдата в област Добрич

16:36, 10 дек 15 25 730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В последните години се увеличава заболеваемостта от рак на млечната жлеза в област Добрич, като тя е над средната за страната. Това стана ясно след проведеното днес заседание на Областния съвет по здравеопазване. На него работна група представи становище относно разработването на скринингова програма за ранна профилактика на рака на млечната жлеза на областно ниво, съобщи областният управител Детелина Николова. Очаква се в реализирането на програмата да се включат широк спектър от институции, пациентски организации и неправителствени организации.

Първоначално, чрез съвместните усилия на РЗОК и РЗИ, ще се търсят варианти за осигуряване в област Добрич през 2016 г. на подвижен мамографски кабинет, за да могат повече жени от областта да преминат медицински прегледи. Тъй като не във всички общини има дигитални мамографи, областният управител Детелина Николова призова местните власти да предприемат мерки за по-голяма информираност на населението, като чрез общопрактикуващите лекари, ромските и здравните медиатори да се обърне внимание на профилактичните прегледи, които е задължително да се извършват на  жените на възраст между 45 и 65 години на всеки две години. От Областния съвет по здравеопазване смятат, че общините трябва да подпомогнат в транспортните разходи нуждаещи се жени, които искат да си направят изследвания с дигитален мамограф в Добрич.

На заседанието на Областния съвет по здравеопазване е коментирана дейността на ТЕЛК комисиите. Изложени бяха проблеми, които водят до забавяне на дати за освидетелстване и преосвидетелстване. Като причини са посочени допълнителното натоварване на ТЕЛК към „МБАЛ-Добрич" АД, след закриване на специализираните ТЕЛК и непрекъснато нарастващия брой на пациенти, подали документи за освидетелстване. Посочен е и проблемът с кадровото обезпечаване на ТЕЛК- гр. Добрич, поради липсата на медицински специалисти, отговарящи на нормативните изисквания и желаещи да работят в ТЕЛК. За разрешаването на тези въпроси, директорът на РЗИ - Добрич, предлага: Подобряване на организацията на работа в ТЕЛК, което може да се постигне с определяне на ясни правила и критерии при подбора на лицата, на които се изпращат писма с определяне на дати за освидетелстване и преосвидетелстване, за да няма ощетени. Създаване на условия за увеличаване на броя на лекарите, работещи в ТЕЛК, което се очаква да стане с предстоящи промени в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама