Представят в САЩ Пловдив като домакин на световен винен конкурс

17:31, 10 дек 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На официално събитие днес във Вашингтон, САЩ, представят България като домакин на световния винен конкурс Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе през април 2016 г. в Пловдив. То се организира от Concours Mondial de Bruxelles, "Пробежекс" и българското посолство в САЩ.

България е представена от няколко изби: "Беса Валей", "Едоардо Миролио", "Катаржина Естейт", "Винзавод Асеновград", "Шато Бургозоне", "Боровица", ChâteauVini, "Домейн Бойар", Todoroff, "Вила Ямбол", "Карабунар" и др. Пет от тях са от Пловдивския регион.

Официални лица от американските власти, представители на неправителствения сектор във виното и винения туризъм, подбрани специализирани магазини, които предлагат и българско вино, вносители, дистрибутори ще присъстват на срещата.

Идеята на организаторите е да се популяризира страната ни в чужбина като винена дестинация. Над 20 от най-влиятелните журналисти в Ню Йорк, пишещи за виното, дегустираха вина на 8 декември от четири български изби, включително и от Пловдивския регион – "Беса Валей", "Винзавод Асеновград", "Бургозоне" и "Домейн Бойар".

23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles ще се проведе в Пловдив от 28 април до 1 май 2016 г. Организира се от "Пробежекс", в сътрудничество с Община Пловдив, Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и Нациионалната лозаро-винарска камара.

16 български винарски изби вече са заявили участие в конкурсната програма през април догодина, коментират от "Пробежекс" и допълват, че очакват броят на българските винарски изби, които ще участват в надпреварата, да надхвърли 20. Над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности ще дегустират и оценяват над 9000 вина от 55 държави в Града под тепетата.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама