Варна е сред последните по коректност на местната власт

18:15, 10 дек 15 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Варна е на дъното на националната класация по коректност на местната власт, става ясно от първата по рода си годишна сравнителна класация на ключови институции на местната власт в България.

Класацията е направена от асоциация “Прозрачност без граници” с подкрепата на фондация “Америка за България”. Индексът дава сравнителна оценка на антикорупционния капацитет, ролята на общинския съвет, кмета, общинската администрация, бизнеса, регионалните медии, неправителствените организации, съда и полицията в съответния град. Изследвани са всички 28 региона на страната.

На първите места по почтеност на местните общински съвети се нареждат градовете Бургас, Велико Търново, София, Стара Загора с индекси над 4 или малко под 4 от възможен максимум от 5,00 пункта.

Варна е сред общините, които тепърва се очаква да развиват устойчива местна система на почтеност, отбелязват от асоциацията. Индексът й по този показател е едва 2,25.  Органите на местно самоуправление са изправени пред сериозно предизвикателство да направят оценка на дефицита на добри практики, наследени от предходния мандат 2011 -2015 г.

Добри показатели за принос към местната система за почтеност регистрира единствено местната администрация. Местните политически партии и организации на бизнеса са в най-голяма степен длъжници за развитието на устойчива местна система за почтеност. Съдилищата, органите на МВР, регионалните медии и гражданските организации е необходимо да подобрят капацитета си за ефективен принос към местната система за почтеност.

Препоръчително е да се преосмисли необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник, както и активизиране работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията, показват още резултатите от проучването.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама