Детелина Николова отчете първи месец като областен управител

19:30, 10 дек 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Добрич Детелина Николова направи пред журналисти днес отчет за първия месец от встъпването й в длъжност. „Запознаването ми с проблемите изискваше в една динамична среда да се запозная с всички представители на регионалните структури, с основните задължения и задачи, произтичащи от пълномощията ми, за да осъществявам държавното управление на територията на областта, съвместно с институциите. Проведените срещи ми дадоха повече информация за свършеното досега и необходимостите за следващата година, информация за срещи, които са необходими за решаването на институционални проблеми“, каза Николова.

Тя посочи срещите си с ръководителите на териториалните структури на централната изпълнителна власт, с кметовете на осемте добруджански общини. Акцентите в тях са били подготовката на зимния сезон, да се координират действията с оперативния център за работа при зимни условия. Напомнила е на кметовете, че общините трябва да направят своите вноски за Асоциацията по ВиК в обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация" ЕООД гр. Добрич, за да може екипът, който е предвиден, да започне да работи от следващата година. За звеното, което е от трима души – вече са назначени експерт и финансов експерт, които са назначени на 4-часов работен ден. Не е избран юрист и предстои втори конкурс.

Детелина Николова е напомнила на местните власти в бюджетите си за 2016 година да предвидят ресурс за почистване и поддържане на проводимостта на деретата и речните корита. Тя е запознала кметовете и с необходимостта от подкрепа на МБАЛ за допълнително финансиране или доставка на апаратура.

Готов е докладът от проверката на изразходването на средствата, които общините са получили за периода 2014-2015 г. във връзка с възстановяване на щетите от наводненията. Областният управител е присъствала на заседание на Министерски съвет, участвала е в заседания на Комитета за наблюдение по ОП „Транспорт”, както и на първото заседание на Комитета за наблюдение на споразумението за партньорство. Усилията на всички управляващи органи на оперативните програми са за ускоряване на процеса на верификация и сертифициране на разходите, предоставени на бенефициенти по различни програми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама