Поскъпване на цената на водата с 5% предлага „ВиК“ – Добрич

19:57, 10 дек 15 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложение за 5-процентно поскъпване на цената на водата ще внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране „ВиК“ ЕООД – Добрич, съобщи управителят му инж. Петър Калчев.

Той поясни, че увеличението на цената се налага заради поскъпването на тока с 5 %. Ако новата цена бъде одобрена от КЕВР, тя може да стане факт не по-рано от юни следващата година, обясни Калчев.

Пред медиите инж. Калчев отчете свършеното от него и екипа му за подобряване състоянието на дружество. Обясни, че, когато е поел управлението му, „ВиК“ ООД е било в реален технически фалит. Дори е обсъждан вариант за обявяването му в ликвидация.

При встъпването му в длъжност водното дружество е имало 35 млн. лв. задължения към банки, доставчици и др. Сега те са намалени с 2 млн. лева. В резултат на правителственото решение, с което „ВиК“-Бургас става акционер в добричката фирма заради дълг от 3 млн. лева и преобразуването на дружеството от ЕООД в ООД се очаква финансовите му резултати да се подобрят. "ВиК" има около 5 млн. лева вземания, от които половината са несъбираеми.

Реализирани са мерки по възстановяване на стари изоставени с години шахтови кладенци и са ремонтирани помпени станции с цел сваляне на разхода на електроенергия за доставка на вода. С въведените мерки до септември е достигната икономия от 300 хил. лв. месечно за електроенергия. С поскъпването на тока обаче икономията е редуцирана със 160 хил. лв. Затова сега целта е намаляването на загубите, във връзка с което е започнало зониране на града. Той е разпределен на 18 зони. Пет от тях вече са завършени – те са в района около „ВиК“, кв. "Добротица", кв. "Червената пръст", кв. "Рилци" и в кв. "Балик". Те ще дадат възможност спирането на водата заради аварии  да е в по-малък периметър и за по кратко. По този начин загубите на вода са намалени от 86 на 80 процента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама