Кристиан Таков: Политическите лидери се страхуват от прокуратурата

20:41, 10 дек 15 / Политика 25 636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не виждам кой ще замести Христо Иванов с ефективността и успешността, с която той беше тръгнал. Това каза преподавателят по гражданско право в Софийския университет доц. Кристиан Таков в ефира на бТВ по повод оставката на правосъдния министър.

По неговите думи Иванов се е опитвал да работи в границите на възможното и мислимото. Правосъдният министър знаеше, че не може да се справи с прокуратурата и с нестабилното конституционно мнозинство, защото няма политическа воля, каза още Таков. Христо Иванов беше решил да не пипа прокуратурата, защото смяташе, че не може да я пипне, допълни той.

Според Таков за българската политическа класа няма разделение на властите, тъй като политиците ни смятат съдебната  власт за своя територия, която от време на време да употребяват. Политическите лидери се страхуват от прокуратурата заради свои зависимости, смята той.

 „Когато някой не смее да пипне главен прокурор и прокуратура, означава, че или е генетично роден страхлив, или е уплашен основателно”, каза Таков.

Провалът на съдебната реформа според него означава нещастие, кръв, пот и сълзи за неопределен брой български граждани за неопределено дълъг период от време в бъдеще.

Чрез неоснователни обвинения, внасяне на обвинителен акт, с който обвиняемият да бъде оправдан и чрез неповдигане на обвинение, където е необходимо, прокуратурата вреди, смята той. По този начин от една страна се осъществява прокурорски чадър, а от друга, може да се изнудва, допълни Таков.

По думите му никаква сериозна реформа няма да постигне мигновени резултати, защото там ще са същите хора. Според него при тази конфигурация на парламента няма да има съдебна реформа. А оставката на Христо Иванов е началото на нова нравствена ера, каза още доцентът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама