Ивайло Калфин иска независимост на бюджета на НОИ

21:25, 10 дек 15 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин иска бюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ) да стане по-независим . Това каза той при представяне на изданието "Наръчник на бъдещия пенсионер".

Всяка година парламентът взимаше решения, които вместо да ги отмени ги отлагаше, което дава несигурност в пенсионната реформа, каза още той. По неговите думи няма по-лошо от несигурността.

Според него освен плавното влизане на удължената възраст за пенсиониране и стаж, се изисква и повишаване на чувството за справедливост. Той посочи, че за 2014 г. пенсионната възраст е 57 г. и 4 месеца. „Намалихме изключенията, дори и в сектор „Сигурност”. Продължаваме с още две части, но те не са свързани с модела на пенсиониране", уточни Калфин.  По неговите думи предстои въпроса ,свързан с инвалидните пенсии.

Във връзка с протеста на майките за увеличаване на майчинството и детските и осигуряване на повече места в детските заведения Калфин каза, че това би струвало няколко милиарда лева и не е по възможностите на бюджета. Той припомни, че от 2015 г. всички родители получават добавки.

По неговите думи, ако има повече средства, би ги насочил към децата с увреждания и към техните родители.

„Привърженик съм на това, което има в много европейски страни, детските градини да бъдат безплатни. Но тук вече сме в сферата на мечтите, не на обещанията. А всичко това струва доста средства", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама