ВСС ще проверява шефове на съдилища заради дела срещу членове на съвета

22:23, 10 дек 15 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Етичната комисия ще извършат проверки на председателите на Върховния касационен съд (ВКС), Софийския районен съд (СРС), Районния съд в Пазарджик и на съдии в тези съдилища заради съмнения за заговор.

Причината са четири дела от частен характер за обида, които са заведени по тъжба на Румяна Ченалова срещу двама членове на ВСС – Галя Георгиева и Димитър Узунов, пише „Правен свят”. Георгиева и Узунов не били уведомени за делата. Това е предизвикало безпокойството им, че става въпрос за саботиране на дисциплинарните дела, които съветът образува срещу Ченалова. Сред организаторите на „заговора” е посочено името и на зам.-министърът на правосъдието в оставка Петко Петков.

Георгиева е обяснила на днешното заседание на ВСС, че едва в петък е разбрала, че срещу нея и Узунов, заведени на 22 юли. В същото време тя и колегата й участвали в различни действия по дисциплинарното производство срещу Ченалова и гласували в подкрепа на нейното уволнение.

Междувременно тъжбите минали през Софийския районен съд, където имало отвод на съдия, после отишли във Върховния касационен съд, който изпратил едната срещу Георгиева в Пазарджишкия районен съд по компетентност. Там дори било проведено и едно заседание – на 22 ноември, за което Георгиева не била уведомена. Причината е, че два пъти била търсена на служебния ѝ адрес и не била открита. По нейните думи тя всеки ден е на работа и не се укрива от правосъдието, пише още „Правен свят”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама