Евроскола в Русе на 12 декември

07:08, 12 дек 15 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състезанието се организира от Информационното бюро на Европейския парламент в България и започва в 9 часа в зала „Изкуство“ на РБ „Любен Каравелов“. В него ще участват 9 отбора от областите Русе, Силистра и Разград, от средните училища: СОУ „Никола Йонков Вапцаров“,  Езикова гимназия „Пейо Яворов“ и ПГСУАУ „Атанас Буров“ от Силистра, СОУ „Христо Ботев“ от Кубрат,  от Русе за участие са регистрирани отборите на СОУПНЕ „Фридрих Шилер“, ПГ по облекло „Недка Иван Лазарова“, СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, Математическа гимназия „Баба Тонка“ и  Английска гимназия „Гео Милев“.

Класираните на първите места, ще получат дати за участие за своите училища в програма „Евроскола“ в Страсбург (Франция) през 2016 г. В състезанието могат да участват отбори от ученици на възраст 16—18 години, от училища, които не са спечелили участие в програмата „Евроскола“ в Страсбург през 2013, 2014 или 2015 година.

Доброто владеене на един от трите работни европейски езици – английски, френски или немски – е измежду главните условия за участието на училищата в програма „Евроскола“ и ще се проверява по време на състезанието. Отборите трябва да се състоят от 5-ма ученици, ръководени от един учител. Преподавателите не могат да участват в самото състезание и да се намесват в подготовката и представянето на учениците си по време на състезанието, съобщават още организаторите.

Отборите ще бъдат разделени на групи в зависимост от броя на заявилите участие и всеки от тях ще тегли жребий за въпроса, който ще представи. Въпросите ще бъдат по актуални теми от национален и европейски интерес. Примерни теми можете да намерите в секция „За младите“ на сайта на Информационното бюро на ЕП: http://www.europarl.bg.

Всеки отбор разполага с 30 минути за подготовка за представянето по изтеглената тема. Не е необходимо и не се очаква от учениците да са подготвили предварително конспект или презентация по темата, която ще представят. Насърчава се и представянето на лична позиция. Не се допуска намеса на учителите.

След изтичане на времето за подготовка всеки отбор представя пред журито изтеглената по- рано тема на български език за не повече от 5 минути, а в последствие прави и нейно кратко резюме (не повече от 2 минути) на един от трите работни европейски езици — английски, френски или немски. Отборите сами определят начина на представяне: заедно или чрез излъчен(и) от отбора представител(и). Следва размяна на въпроси и отговори с журито. Всяко представяне, включително и сесията с въпроси и отговори, продължава не повече от 15 минути. Не се препоръчва четене по време на представянето на основната теза и резюмето на чужд език.

По време на представянето журито оценява уменията на състезателите въз основа на няколко критерия – познаване и интерпретация на фактите, умение за извеждане на теза и доказателство, креативно мислене, презентационни и комуникационни умения, работа в екип. Доброто владеене на един от трите работни европейски езици – английски, френски или немски – е измежду главните условия за участието на училищата в програмата „Евроскола“ в Страсбург. Затова е препоръчително учениците, които ще пътуват за участие в програмата, да владеят добре един от тях.

Жури определя победителите. По правило то се ръководи от Теодор Стойчев, и. д. ръководител на Информационното бюро на ЕП в България. Решението на журито е окончателно.

Отборите, които бъдат обявени за победители в рамките на състезанието, получават дати за участие за своите училища в програма „Евроскола“ в Страсбург през следващите няколко месеца. Победителите печелят възможност за участие не само за себе си, а за група от максимум 24 ученици и 2 придружаващи преподаватели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама