Високи стойности на нитрати са открити в питейната вода на 3 села в Шуменско

07:47, 12 дек 15 25 560 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Високи стойности на нитрати над максималната стойност за месец ноември са открити в питейната вода на селата Църквица, Единаковци, и Борци, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

За периода 1 – 30 ноември с изследване са обхванати 21 населени места.

По химични показатели са изследвани 32 водни проби. От тях 3 не отговарят на изискванията по показател нитрати.

При нормативно определена максимална стойност за нитрати в питейната вода 50 мг/л са получени следните лабораторни резултати: за с. Църквица – 71 мг/л, за с. Единаковци – 64 мг/л и за с. Борци – 63 мг/л.

По микробиологични показатели са изследвани 32 проби вода. От тях 1 не отговаря на изискванията за качеството на водата предназначена за питейно-битови цели – 3,1 % нестандартност за периода. Отклонения от нормативните изисквания по микробиологични показатели (колиформи) са установени при анализ на проба питейна вода от с. Велино.

За периода 1 – 30 ноември  са регистрирани 39 чревни инфекциозни заболявания, разпределени по нозологични единици както следва: ентероколит – 36,  салмонелоза – 1, дизентерия – 1 и хепатит А – 1.

Не е установена причинна връзка между качествата на питейната вода и регистрираните чревни инфекциозни заболявания.

Издадени са предписания до управителя на „В и К Шумен” ООД, гр. Шумен за предприемане на мерки за отстраняване на констатираните несъответствия в качествата на питейната вода. Спрямо отговорните лица са предприети необходимите действия за съставяне и предявявяне на актове за установените административни нарушения.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама