Приеха стратегия за развитие на социалните услуги в Хасковска област

08:04, 12 дек 15 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областната стратегия за развитие на социалните услуги на региона за периода 2016-2020 г.е приета единодушно от всички членове на Областния съвет за развитие на областта. Това стана на заседание, председателствано от областния управител Станислав Дечев, на което присъстваха кметове и представители на Общини и на Общински съвети.

За развитието на приемната грижа предстоят да бъдат изградени 2 Центъра за обществена подкрепа в Любимец и Симеоновград, 2  Центъра за социална рехабилитация в Минерални бани и Свиленград, Дневен център за деца с увреждания в Харманли, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в Хасково и др.

По втория приоритет – развитие на социална инфраструктура за уязвими групи, предстои изграждането на 3 кризисни центъра в Димитровград, Свиленград и Стамболово и Центрове за временно настаняване в Любимец, Харманли и Свиленград.

Предвидено е разширяване на социалните услуги за възрастните хора и за тези с умствени и физически увреждания, психични проблеми и деменция. Домът в село Радовец, Тополовградско, ще бъде преустроен в 5 нови центъра за настаняване на възрастни хора с психични разстройства – мъже. Предстои изграждането и на двата такива центъра за жени в Свиленград. Хора с  психични проблеми и деменция ще бъдат настанявани в 2 центъра в Хасково и 1 в Димитровград. Център за настаняване от семеен тип за хора с деменция ще има в Харманли. Предвидени са 2 центъра за хора с физически увреждания и 3 – за възрастни с умствена изостаналост. Ще има три нови Дневни центрове за стари хора и 5 нови Центъра за настаняване на стари хора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама