Плевнелиев няма да налага вето на промените в Конституцията

10:04, 12 дек 15 / Политика 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавният глава Росен Плевнелиев няма да налага вето върху приетите на второ четене тази седмица промени в Конституцията, които увеличиха правомощията на прокуратурата във Висшия съдебен съвет (ВСС). Той съобщи това при гостуването си в ефира на „Дарик радио“ във връзка с годишните награди на медията „Политик на годината“. Според него трябва най-напред да се изчака, за да се види какви ще са окончателните промени, които ще се приемат през януари 2016 г.

Като държавен глава има право за иницииране на промени в конституцията. Възнамерява да направи такова предложение за явното гласуване. Хубаво е, че отпада възможността, но не бива да има половинчатост.

По думите му задължително трябва да отпадне тайното гласуване във ВСС, а депутатите приеха то да не е задължително.

„Когато 94% от българите не вярват в правосъдната ни система, трябва да се гласува явно“, убеден е Плевнелиев.

Според него е крайно необясним фактът, че 180 депутати, които сложиха подписа си по промените и нарекоха този документ исторически компромис, а след това се отметнаха.

Държавният глава изтъкна, че има право да предприеме законодателна инициатива, с която да внесе промени  в Конституцията, а също и да сезира Конституционния съд за тези, които предстоят да се приемат.

Росен Плевнелиев е решен да се възползва от правото си да внесе инициатива, с която да отпадне институцията Велико Народно събрание (ВНС), което определи като ненужно.

„Безспорно това е проблем, който трябва да бъде решение в българската Конституция.  ВНС е възможност, но е и много сериозен риск“, обяви Плевнелиев и допълни, че няма друга държава в Европа, в която да съществува ВНС.

За него думата на 2015 е „тревога“.  Причината е в рекордния брой кризи по света, а и заради относителната и крехка стабилност, постигната в България през последната година. Тревога предизвикват и реформите заради това, че не е ясно дали ще се случат така, че да се получи търсеният ефект. Държавният глава не скри нежеланието си да свиква за трети път служебен кабинет, ако правителството подаде оставка. Политическото събитие на година според Плевнелиев е референдумът.

Попитан дали съжалява за някое свое изказване по адрес на Русия, Плевнелиев бе категоричен, че ако трябва да бъде защитен националния интерес, трябва да се говори открито и честно за проблемите. Това трябва да се случва, независимо кой е виновен и обвини Русия за дестабилизирането Европа със своите действия в Украйна.

Плевнелиев каза, че догодина ще обяви дали ще участва на президентските избори. Той обеща, че няма да прави политически партии, няма да се връща в парламента или в бизнеса.

„Ще остане посветен на България, като президент на България“, обеща държавният глава.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама