Депозитите в банките са на стойност 62 млрд. лв., а взетите кредити са 50 млрд.

11:01, 12 дек 15 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депозитите в българските банки бележат ръст през 2015 г. и са около 62 млрд лв, от които 42 млрд. са на домакинства. Взетите кредити пък са на стойност 50 млрд. лв., от които 18 млрд. са от домакинства. Тези данни обяви управителят на БНБ Димитър Радев пред "Дарик радио".

По думите му от една страна това е знак на доверие към банковата система. Доверие, което, според Радев, се е загубило след фалита на КТБ. А с идването му начело на БНБ в средата на годината е трябвало да се промени точно тази нагласа в мисленето на българина. 

Той добави, че валутният борд е стабилен и ще продължи да съществува до въвеждането на еврото. Радев уточни, че тегленето на държавни заеми не застрашава борда. Той се похвали, че дълговото равнище на страната ни е едно от най-ниските в Европейския съюз. Банковата ни система също така е успяла да не се засегне от кризата в Гърция и през тази година. 

Радев разкри, че т.нар. стрес тестове за банките ще се правят на базата на активите им. Ще се следи как ще се справят те при определени ситуации. 

Управителят на БНБ каза още, че производството на банкнотата от 2 лв. е по-скъпо от това на монетата, а и се задържа за по-кратък период от време в обръщение. Именно заради това е било взето решение да се замени.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама