Запазва се броят на паралелките след 7 и 8 клас във великотърновските училища

11:42, 12 дек 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Броят на паралелките след 7 и 8 клас във великотърновските училища се запазва, съобщиха от общинската администрация в старата столица.

Това стана ясно след среща между директора на общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова, началника на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева и ръководители на учебните заведения в старопрестолния град.

За учебната 2016/2017 г. прогнозният план-прием предвижда след 7 клас да се сформират общо 24 паралелки – 15 профилирани и 9 професионални. Толкова бяха те и в началото на учебната 2015/2016 г. Заложените девети класове след завършване на основно образование са девет. И по този показател няма промяна спрямо миналата година.

Близо 600 ще са учениците, които ще завършат седми клас в средата на 2016 г. 160 ще са младежите и девойките, които ще завършат основно образование. /8 клас/. Училищата във Велико Търново остават притегателен център за деца и родители от съседни общини и области, стана ясно още по време на срещата.

В началото на следващата година се очаква да станат ясни и видовете паралелки след 7 и 8 клас във всяко училище.

Припомнено бе, че по идея на кмета на старопрестолния град Даниел Панов и съвместно с евродепутата от ЕНП Ева Паунова за общината бе изготвен подробен анализ на пазара на труда. От изследването стана ясно, че има сериозен глад за кадри в сферата на леката промишленост и високите технологии. Амбицията на Даниел Панов е училищата да образоват и кадри, които да отговорят на потребностите на бизнеса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама