Манолова ще сезира Конституционния съд за конституционните промени, ако гражданите го поискат

12:24, 12 дек 15 / Политика 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конституционният съд може да бъде сезиран, когато със закон е нарушена Конституцията. Имам достатъчно експертиза, на която ще се опра, ако искане от граждани да сезирам Конституционния съд (КС) ми бъде отправено.

Това заяви националният омбудсман Мая Манолова в ефира на „Дарик радио“. Изказването ѝ е в отговор на въпрос дали ще сезира КС заради приетите на второ четене промени в Конституцията.

Много се пазя от това да влизам в политически разговори, защото ореолът на институцията на омбудсмана е обективността, независимостта и избягването от всякакъв модел „партийно дърдорене или политиканстване“, обясни Манолова.

По думите ѝ тя отдавна е заявила своята позиция от необходимостта от съдебна реформа, защото трябвало да има промени в съдебната система. Причината според нея е, че статуквото не произвежда бързо правосъдие.

„Конституционните промени са това, което можа да произведе това парламентарно мнозинство. Не ме карайте да взема страната на тези, които твърдят, че промените са едно нищо, нито на онези – обявяващи промените като велики“, помоли националният омбудсман.

Попитана защо избра да изостави партийната политика, Мая Манолова отговори, че тя се оказа достатъчно неефективно да защитаваш важни каузи от партийна позиция.

Колкото и верни и правдиви неща да казвала от парламентарната трибуна или от някое медийно студио, винаги у хората оставало подозрението, че го прави заради партийния интерес.

„Сега имам възможността да работя за всички граждани, по техни важни проблеми. Мога да го правя по-ефективно и с по-добър краен резултат“, похвали се Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама