НАП Търговище: Данъчните облекчения за деца могат да се ползват чрез работодателя до края на декември

13:21, 12 дек 15 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на декември могат да се ползват данъчните облекчения за деца чрез работодател, информираха от офиса на НАП в Търговище. От там припомниха, че лицата получили доходи, само от трудови правоотношения, могат да подадат декларация и да ползват облекчението за отглеждане на едно или повече деца чрез фирмата в която работят, като получат намаление на сумата от годишните данъчни основи в зависимост от броя на децата.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания могат да се ползват и с подаване на годишната данъчна декларация за настоящата година, като срокът е  до 3 май 2016 г. Към нея трябва да се приложи и съответния образец на декларация.

Данъчното облекчение за деца дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете, с 400 лв.  – за две деца или с 600 лв. за три или повече деца. Към формуляра се прилага и декларация от другия родител, че същият няма да ползва намалението.

Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че той няма да ползва намалението.

И двата вида облекчения се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи, припомниха от приходната агенция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама