Пловдивският еснаф прие нови майстори в деня на свети Спиридон (снимки и видео)

13:51, 12 дек 15 / Култура 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майсторските си свидетелства получиха днес няколко от най-добрите занаятчии в Пловдив. Антон Маринов, Христо Войводов, Атанаска Керанова, Методи Цонев, Нина Драмова и Даниела Петрова бяха отличени чрез стар занаятчийски ритуал, празнуван още от Възраждането и възпроизведен днес в двора на Етнографския музей.

Еснафският празник, посветен на свети Спиридон, бе организиран от Регионалната занаятчийска камара, Регионалния етнографски музей и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти в Пловдив.

Веселбата, с която майсторите почетоха своя светец покровител, започна шествие до храма "Света Богородица" в Стария град, където бе отслужена празнична литургия. Занаятчиите, облечени в народни носии, начело със знамето на еснафа, иконата на светеца покровител и народна музика, извървяха пътя до църквата, а след службата се върнаха в двора на Етнографския музей за посвещаването в майсторско звание (тестерлик).

Председателката на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив Тони Симидчиева се обърна към събралото се множество с думите: "Нужно е да знаете и най-строго да спазвате правилата и наредбите на еснафа. Всеки занаятчия е длъжен да работи здраво и хубаво, при това - на сметка. Към калфите и чираците бъдете внимателни и строги, защото, знае се: добър човек ще стане и ще изучи занаята добре само онзи, който яде чуждия корав хляб".

След церемонията башмайсторът поведе празничното хоро. Както повелява традицията, бе раздаден и курбан за здраве и благоденствие на майсторите от еснафа и техните семейства. Всички разгледаха и авторската изложба "Възкресените тъкачни техники" на майсторката доайен Стойна Кръстанова.

Денят на свети Спиридон е известен като Ден на майсторите. Светецът се почита като закрилник на грънчарите, керемидчиите, тухларите, обущарите, казанджиите и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама