Съдят майка на 5 деца, малтретирала 8-годишната си дъщеря

14:21, 12 дек 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майка, малтретирала 8-годишната си дъщеря, отива на съд. Районната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт срещу 37-годишната Янка В. за причиняване на лека телесна повреда на малолетно лице - престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 4 във връзка с чл. 130 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Янка е майка на пет деца. Тя живеела на съпружески начала с Т.Д., който бил биологичен баща на три от тях. Останалите две деца - 8-годишната Н.М. и нейната сестра, били от друг баща.

През ноември 2014 г. майката, петте деца и Т.Д. били в жилището, което обитавали в Пловдив. Майката забранила на Н.М. да пипа телевизора, но неволно детето го докоснало. Янка се ядосала и започнала да бие с пръчка детето по лицето, ръцете и кракаката. След това наредила на момиченцето да застане на колене върху орехови черупки и да вдигне ръце нагоре.

Детето изпитвало силни болки, но майката не отменила наказанието и легнала да спи. Н.М. стояла в тази поза няколко часа.

На 20 ноември 2014 г. момиченцето разказало на своя съученичка за преживяното. Класната на детето го завела при медицинската сестра на училището и при прегледа били констатирани наранявания по крайниците и синини. След намесата на социалните служби Н.М. е настанена в Кризисния център за защита на деца.

Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза установила, че на детето са причинени рани на главата, охлузване на лицето, кръвонасядания по крайниците и др. Обвиняемата не се е признала за виновна. По делото са призовани седем свидетели.

"Въпреки че извършеното деяние е от частен характер, Районната прокуратура в Пловдив е преценила, че случаят е изключителен, поради което служебно е образувала настоящото досъдебно производство. Разпоредбата на чл. 49, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс регламентира такава възможност, ако пострадалото лице не може да защити своите законни права и интереси поради безпомощност и зависимост от извършителя на престъплението", обясниха от Районна прокуратура - Пловдив. 

Предстои Районният съд в Пловдив да определи дата за първото съдебно заседание по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама