Реформата във водния сектор е на финалната си права

14:29, 12 дек 15 / Политика 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водната реформа е възможна мисия и реформата във водния сектор е на финалната права като стъпки, които е трябвало да бъдат предприети. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на дискусионен форум "Общините през програмен период 2014 - 2020" в столичния хотел "Рамада", предаде БТА.

На финалния етап сме на реформата, смятам, че през януари стъпките от реформата ще са изпълнени и ще остане реализацията, коментира Павлова. Тя посочи предприетите стъпки - наличието на отделен и самостоятелен воден регулатор, нови наредби за ценообразуването, приети законови промени, изработени и приети мастер планове, започване на процеса по сключване на договори с ВиК асоциациите, подпомагане за регионалното инвестиционно планиране в отрасъл ВиК, подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК.

Регионалният министър подчерта, че осъществяването на реформата във водния сектор е условие за получаването на европейското финансиране по оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ - 2014-2020 г. в сектор "Води".

Община Смолян ще е първата, която ще може да получи финансиране по новата ОПОС, тъй като е извървяла необходимия път за реформи, посочи Павлова. От думите й стана ясно, че София също е напреднала в процеса. Има и други 14, които извървяха процеса и са реформирани и окрупнени, другата седмица и Русе ще завърши стъпките, каза регионалният министър. Те ще са и първите, които ще могат да кандидатстват и получат средства по ОПОС.

Според Павлова добрата новина е, че още осем области са заявили желание и готовност да се окрупнят и реформират и екипът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще осъществи поредица от срещи с тях. Ще подкрепим ВиК дружествата в изграждането на капацитета, за да изпълнят изискванията, заяви тя.

От ведомството изразиха готовност да подкрепят и всички останали, за да стигнат до етап, който им дава възможност да кандидатстват за европейски средства. Фазираните /прехвърлени от стария програмен период/ проекти се довършват по стария ред, добави министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама