Намаляване на глобалното затопляне до 2 градуса предлага доклада за климата на ООН

14:44, 12 дек 15 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френският президент Франсоа Оланд и външният министър на страната Лоран Фабиюс представиха окончателния проект за споразумение за борба с климатичните промени в рамките на конференцията на ООН за климата.

Това стана пред 195-те страни участнички, съобщава „Фигаро“.

Лоран Фабиюс заяви, че проектът за споразумение е амбициозен, балансиран и законово обвързващ. "Стигнахме почти до края на пътя и вероятно до началото на друг път", каза външният министър на пленарната сесия, с приглушен глас и почти през сълзи, посочва АФП.

"Постигнатото споразумение предвижда намаляване на глобалното затопляне доста под 2 градуса, и ще се опита да го ограничи до 1,5 градуса", заяви Фабиюс, цитиран от Фигаро.

Текстът предвижда преглед на всеки пет години на националните планове за ограничаване на затоплянето. Определен е и таван от 100 милиарда долара финансиране за развиващите се страни до 2020 г.

„Днес е един исторически ден, велик ден за човечеството“, заяви от своя страна президентът на Франция Франсоа Оланд и прозова членовете на конференцията да се „възползват от възможността за променят света“.

Очаква се окончателният вариант на споразумението да бъде одобрен по-късно днес от делегатите на международната конференция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама