Над 60 хиляди посетиха Панаира на книгата, все повече българи четат

15:31, 12 дек 15 / Култура 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рекореден брой - над 60 000 души са посетили Софийския международен панаир на книгата, който се провежда в София от 8 до 13 декември. "Българинът е започнал да чете много повече, заради инициативи като панаира на книгата и Софийският международен литературен фестивал. Можем да кажем, че започваме да преобръщаме тревожната тенденция, че у нас не се чете. Подобни ицициативи насърчават четенето и купуването на книги. Равносметката е, че българинът започва да чете все повече", каза програмният директор на фестивала Теодора Радева пред репортер на София topnovini.bg.

За пореден път НДК е домакин на най-престижното място за среща между читатели, писатели, илюстратори, издатели, преводачи и журналисти.  "С всяка изминала година интересът към Панаира на книгата е все по-голям. В рамките на шест дни е посетен от над 60 000 души, а това е рекорд за нас. С всяко издание изложителите стават повече Тази година имаме близо 400 щанда, разположени на 4 етажа в НДК. Имаме изложители от Турция, Румъния, Унгария, Сърбия, Македония, Скандинавския север, Русия и Иран. Всички посетители получиха възможност да закупят книги с намаление, както и да се запознаят с някои от любимите си автори“, каза още пограмният директор на фестивала.

Традиционно Софийският международен панаир на книгата е домакин и на най-престижните награди в книгоиздателския бранш „Златен лъв“.

За трета поредна година на територията на НДК се провежда и  Софийският международен литературен фестивал. Фокус на тазгодишното издание на е Иберийският полуостров. В рамките на събитието бяха представени едни от най-нашумелите имена в съвременната испанска и португалска литература. Представени бяха и резултатите от конкурса за млади автори, който беше направен в рамките на фестивала. 

В Мраморното фоайе на НДК публиката получи възможността да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия, а също с някои от най-забележителните български автори като Милен Русков, Алек Попов и Надежда Радулова.

Утре, в последния ден на фестивала ще бъде представено испанската кухня, която има сериозно място в литературата от регион.

Софийският международен панаир на книгата отвари врати за всички почитатели на литературата на 8 декември. Организатор на събитието е Асоциацията "Българска книга", съвместно с Министерство на културата, Столична община, Инстут Серванетес София, Португалски културен и езиков център "Камойнш София", посолсвата на Испания и Портухалия, НДК, Литературен клуб „Перото“ и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама