Радан Кънев иска нови избори, но ГЕРБ и ДПС трябва да го решат

16:23, 12 дек 15 / Политика 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев обяви пред "Дарик радио", че по-скоро трябва да има предсрочни парламентарни избори. Това обаче можели да го решат единствено ГЕРБ и ДПС, тъй като успели да съберат заедно 200 гласа за конституционните промени, които разклатиха управляващата коалиция.  

Припомняме, че именно тези промени доведоха до оставката на правосъдния министър Христо Иванов, който не се съгласи с още по-голямото орязване не предложената от него съдебна реформа. В приетите текстове се дава по-голяма власт на главния прокурор във ВСС.

Кънев уточни, че днес или утре ще стане ясно неговото бъдеще и изобщо бъдещето на ДСБ в Реформаторския блок. Той изброи няколко възможни варианта. В единия ДСБ не подкрепя неговото излизане в опозиция и той напуска лидерския пост. В другия получава подкрепа от съпартийците си и при неразбирателство с другите политически сили в коалицията, ДСБ може да напусне реформаторите. Имало и други опции, но Кънев отказа да ги коментира. 

"Залогът е много по-голям от единството на РБ. Залогът е дали ще се управляваме от "Тройната коалиция" или от реформаторски решения. Наистина е важна стабилността на страната, но без реформи държавата ще рухне", заяви Кънев.

Той добави, че с конституционните промени е бетонирана недосегаемостта на прокуратурата. Според него тя става "недосегаема, дори с божествен статут". Създаването на позиция зам.-главен прокурор пък била наложителна за страни с тежко корумпирани системи, каквато била и България. 

"Става така, че прокуратурата е най-силната институция в България и е безконтролна. Това е като прокуратура на Политбюро или на Тодор Живков. В рамките на този парламент няма как да има повече доверие от моя страна", каза Кънев.  

Той уточни, че е провел разговор със здравния министър Петър Москов, като му предстои още един до края на деня. Москов поискал да завърши започнатата реформа, но според лидера на ДСБ решението дали да остане на поста е на партията, а не на него самия. 

Той не изключи възможността да се кандидатира за президент на България, но уточни, че предстои да помисли върху това. В края Кънев заяви, че най-голямото разочарование на Реформаторския блок е неизпълнението на програмата му. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама