Включват обичая "Сурва" в ЮНЕСКО

16:39, 12 дек 15 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във време на конфликти културата и образованието са силата, която ще пребори омразата. С тези думи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова откри международния форум, посветен на приноса на държавите от Югоизточна Европа за разпространение и прилагане на конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство.

„Лидерският форум, който беше организиран на 16 ноември, беше открит от българския президент. Това е голям символичен знак на уважение и подкрепа от страна на България. Едва ли има по-добър начин да потвърдим ангажимента си за съхранение на живото нематериално културно наследство. Живото културно наследство е това, което определя нашата идентичност и котвата, която ни крепи в този глобален и бързо развиващ се свят. То е основата на мъдростта“, каза Ирина Бокова.

На откриването присъстваха зам.-министърът на културата Боил Банов и зам.-кметът на Столичната община Тодор Чобанов.

„Това е една забележителна среща в София. Тя ни помага да си дадем сметка колко огромна роля играя културата и нематериалното културно наследство в нашето общество. Нашият град е домакин на Регионалния център и подпомагаме неговата мисия, защото резултатите от неговата дейност са много важни. Киното също е част от нематериалното културно наследство. То е най-добрия способ за запазване на традициите. Разкрихме специални програми и работим по създаването на балканска кино комисия”, каза пред присъстващите Чобанов.

Малко преди откриването на форума, генералният директор на ЮНЕСКО и останалите официални гости присъстваха на народния празник „Сурва“. Пред Народния театър в столицата се събраха и десетки столичани, които станаха свидетели на типично българската традиция с кукерите, които чрез танците си прогонват злите духове.

Ирина Боковя обяви, че обичаят „Сурва“ ще бъде включен в ЮНЕСКО. Тя обясни, че това решение е взето след след много задълбочени изследвания на експерти на традицията. Бокова подчерта, че трябва да се гордеем с наследството, което имаме, с постиженията в културата и науката. Българският обичай ще получи сертификата си в края на януари, добави Бокова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама