Меркел защити политиката си спрямо бежанците

16:41, 12 дек 15 / Свят 25 243 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският канцлер Ангела Меркел защити политиката си към бежанците и заяви, че изключва каквото и да е партньорство със сирийския президент Башар Асад в борбата срещу терористите от "Ислямска държава", заяви в интервю за вестник "Аугсбургер алгемайне" преди конгреса на нейния Християндемократически съюз (ХДС) и срещата на върха на ЕС идната седмица.

"Работя за намаляване на броя на мигрантите, (пристигащи в Германия), но е илюзорно да се смята, че проблемът с бежанците може да бъде решен на германско-австрийската граница. Проблемът с големите придвижвания на бежанци може да бъде решен само с международно сътрудничество", каза канцлерът. Канцлерката смята, че от съществено значение за решаване на проблема е споразумение между европейските страни, както и уреждане на конфликтите в Сирия и Либия.

"Ние всички високо ценим свободното движение на хора, стоки и услуги. И никоя страна в Европа не се нуждае от него повече от Германия. Но то може да действа дългосрочно само ако външните граници на Европа са охранявани. Ако като канцлер определя лимит на броя на мигрантите, пристигащи всяка година, и ако този лимит не бъде спазван, защото пристигат повече хора, ще се окаже, че не съм изпълнила едно обещание и че проблемите ще станат по-големи, а не по-малки", продължи Ангела Меркел.

Германският канцлер изключва всякакво сътрудничество със сирийския президент Башар Асад в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава".

"Международният съюз срещу "Ислямска държава" не включва Башар Асад и неговите войски. Да не забравяме, че повечето бежанци, дошли у нас, са избягали от Асад. Той продължава да хвърля бомби варели срещу собствения си народ. За него не може да има бъдеще начело на държавата", каза Меркел и отправи призив за политическо уреждане на конфликта с преговори между режима и неговите опоненти.

Християндемократически съюз на Меркел се събира на конгрес в понеделник и вторник, пише АФП. Канцлерката е изправена пред растящо недоволство в партията, което иска от нея да определи лимит за броя на бежанците, приемани в Германия.

Между януари и ноември са регистрирани близо един милион души, искащи убежище в Германия, напомня АФП.

Анализатори смятат, че това недоволство може да постави в трудна ситуация канцлерката, която е на власт от 10 години и няма реален съперник нито вътре в партията, нито извън нея. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама