Медици призовават Москов да не се отказва от здравната реформа

17:41, 12 дек 15 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Асоциацията на университетските болници в България разпространи отворено писмо с призив към здравния министър Петър Москов да не се отказва от поетите ангажименти за реализирането на здравната реформа, въпреки сътресенията в парламента.

Лекарите пускат писмото в момент, в който се очаква Петър Москов да е вторият министър от Реформаторския блок след Христо Иванов, който ще хвърли оставка.

В отвореното писмо до здравния министър медиците призовават Москов да изпълни поетите ангажименти и да не допуска политическите скандали да осуетят реалния шанс за българските пациенти да получат качествени здравни услуги.

"Припомнете си за Вашите учители в медицината, в анестезиологията и реанимацията, за Вашите предци и помислете биха ли отстъпили те от своите позиции, биха ли допуснали риск за пациента, биха ли допуснали трус в системата!? Не позволявайте да бъде пропуснат шансът за промяна на системата и така да се завърти отново омагьосания кръг на нов министър, който идва с нови идеи и нова посока на здравеопазването“, се казва в отвореното писмо.

Медиците изтъкват, че системата на здравеопазването в България е стигнала дъното, а опити за промяна не са правени от много време преди Москов да заеме поста на здравен министър. Ето какво написаха още лекарите:

 

ИЗБЕРЕТЕ КАУЗАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, Д-Р МОСКОВ!

На всички е ясно, че организацията в системата на здравеопазването в последните две десетилетия неумолимо се разпада. Болезнено е да се признае, че ние сме стигнали дъното, но реалността говори именно за това.

Като лекар Вие добре познавате всяко сътресение, което системата преживяваше след поредната идея за промяна, след всяка смяна на министър, след поредната реорганизация на административния апарат на министерството. Това, ведно с все по-категоричното място, което лобизмът зае в системата ни, доведоха до трусове, до постоянна и непрекъснато нарастваща липса на средства, до несигурност и у лекари, и у пациенти, до разслояване и противопоставяне на медицинската общност. Загубени бяха интегритетът между отделните специалности, връзката и обучението между поколения лекари, липсват подготвени кадри в немалко специалности. Изчезна изконното и най-важното условие за успеха на едно лечение – доверието между лекар и пациент.

Системата се нуждае от промяна, но тя и изисква преди всичко стабилност, мъдрост, недопускане на рискове и най-вече професионален поглед в бъдещето. Затова на всички омръзна постоянната смяна на министри и заместник-министри, гордо анонсирани всеки път като „реформа“. А нужната реформа така и не стартира до сега.  

Доктор Москов,

Не позволявайте да бъде пропуснат шансът за промяна на системата и така да се завърти отново омагьосания кръг на нов министър, който идва с нови идеи и нова посока на здравеопазването. Защото здравето на хората е най-силната и безспорна кауза и тя е над политиката и политическите игри. Вярваме, че като лекар именно тя Ви води във всички Ваши действия до сега.

Припомнете си за Вашите учители в медицината, в анестезиологията и реанимацията, за Вашите предци и помислете биха ли отстъпили те от своите позиции, биха ли допуснали риск за пациента, биха ли допуснали трус в системата!? Вие поехте риска да започнете нужната реорганизация. Всички сме наясно, че началото е трудно, че е възможно да бъдат допуснати нови грешки. Важно е обаче, посоката да бъде ясно дефинирана и това в крайна сметка да доведе до възстановяване на справедливостта, баланса и разума в системата на българското здравеопазване“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама