Лютви Местан: В тази форма на управление предсрочните избори са неизбежни

18:27, 12 дек 15 / Политика 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„ДПС няма ресурс да предизвика предсрочни парламентарни избори. Не смятам обаче, че при такава формула на властта е възможно да се изкара пълен мандат. Предсрочните избори в този сценарий са неизбежни. Това е резултат от неуспешната форма на управление. 2016 г. ще се окаже освен година на президентски избори, така и на парламентарни“. Такава е прогнозата на лидера на ДПС Лютви Местан след сътресенията в коалицията, пропадналата съдебна реформа и оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

По „Дарик радио“ Местан обясни, че днешните сътресения в парламента са били предвидени от ДПС още след парламентарните избори пред 2014 г. По думите на му такава форма на властта не би могла да генерире стабилност.

„2015 г. е година на една огромна лъжа, на подмяната. Основният мотив и генерална цел, с която в кабинета на Борисов влязоха и колегите от Реформаторския блок, бяха реформите. Това беше тяхното послание срещу вота, който получиха. Ние нямаме политика за реформи, имаме говорене за реформи. Необходима е промяна във формулата на управлението“, заяви лидерът на ДПС. Местан обаче отрече твърдението, че партията му има амбиция да влезе във властта.

„Още от първия ден на изборите през 2014 г. заявявам едно и също. В рамките на 43-то Народно събрание ДПС няма властови амбиции. Ние не сме и няма да бъдем част от управлението на това Народно събрание. Ако ме питате дали имаме амбиция за властта, ще отговоря положително, но не в рамките на този кабинет. Затова и реформатори и пишман патриоти да не се притесняват“, заяви Местан.

Лидерът на ДПС заяви, че дебатите за промените в Конституцията не са били с цел независимост на съдебната система, като нарече подходът на Реформаторския блок „рекетьорски“.

„Идеята на определени политически сили за конституционни промени не е била в посока независимост на съдебната власт, а в посока съдебната власт да се постави под контрол в лицето на прокуратурата. Зад грижата на реформаторите излиза партийният им егоизъм, свързан с една цел – персонална разправа с една от съставките на съдебната власт“, каза Местан.

Местан каза още, че ДПС ще подкрепи предложението за явно гласуване. Подкрепа от партията ще получи и електронното гласуване, ако се гарантира тайната на вота, както и готовността на правителството да въведе технически тази услуга.

„Ние ще подкрепим изменение в Закона за съдебната власт и това гласуването да е явно. Това обаче няма да излекува недъзите в системата. Имам силни притеснения за готовността на правителството за въвеждане на електронното гласуване. Не знам след позитивно решение на Народното събрание дали може да се предложи модел, който да гарантира технически, че няма да има машинации. В такъв случай ще подкрепим електронното гласуване с две ръце“, обясни лидерът на ДПС.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама