Хиляди протестират срещу "разрушаването на демокрацията" във Варшава

18:52, 12 дек 15 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хиляди се събраха на протест в полската столица Варшава срещу "разрушаването на демокрацията" от консерваторите на Ярослав Качински, които управляват от месец, съобщават АФП и ТАСС.

Недоволството тръгна от сградата на Конституционния съд в полската столица под мотото "Свобода, равенство, демокрация". Протестиращите се събраха там в отговор на Комитета за защита на демокрацията - гражданско движение, подкрепяно от повечето опозиционни партии. Трибуналът стана обект на серия законодателни и административни мерки от страна на партията "Право и справедливост" и на президента Анджей Дуда, които бяха обявени за "антидемократични". "Право и справедливост" и държавният глава се опитват да създадат Конституционен съд от съдии, които се отнасят благосклонно към тяхната политика и пренебрегват решенията на тази върховна институция, отбелязва АФП. В сряда Конституционният съд в Полша отхвърли като противоконституционни някои от разпоредбите на закона, приет от „Право и справедливост” с цел да бъдат назначени конституционни съдии, подкрепящи програмата на консервативното правителство.

„Мнозинство не значи диктатура”, каза пред протестиращите Матеуш Кийовски, лидер на Комитета за защита на демокрацията.

Протести се планират и пред парламента и пред президентския дворец. В други полски градове също се състояха масови демонстрации срещу антидемократичните действия на „Право и справедливост”, но в тях участваха по-малко хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама