Светослав Малинов: Терористите са тук, не са дошли отвън

19:51, 12 дек 15 / Политика 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Има непрекъснат поток от хора, в който безспорно има бежанци, има и мигранти. Драмата е, че са смесени“, каза Светослав Млинов, евродепутат от групата на ЕНП на среща с български журналисти в Брюксел.

„Има хора които бягат за живота си и хора, които търсят икономическа стабилност. Но да се твърди, че потока мигранти са проводник на терористични актове е несериозно. Трябва да се проследи историята на терористичните акотве в Европа. Тогава ще се види, че терористите са тук, не са дошли отвън. Те са второ и трето поколение деца на мигранти, които живеят от години в европейските градове. Това признание е по-потискащо.“

"Европейският съюз постоянно ще бъде атакуван и желан като по-добро място за живеене. Дори и утре да спре войната в Сирия, пак ще има бежанци и пак ще бъдат повече отколкото бихме искали“, каза още евродепутатът.

Той обясни, че паралелно започва разговор за интеграция и намаляване опасностите от радикализация както за хората, които вече са влезли в ЕС, така и за онези, които сега пристигат.

Усещането за всеобща криза

„Нещата тлееха и изведнъж избухнаха след двата нещастни случая в Средиземно море. Започнаха като усещане за всеобща криза. Трябваше в рамките на 48 часа да ставаме два пъти и да отдаваме почест на загиналите. Пренареди се дневния ред на Комисията и срещите на върха“, обясни Малинов.

„Преди миграцията беше Гърция. Буквално, Гърция и проблемите с миграцията се застъпиха“.

Дъблинското споразумение не работи

„Сегашната правна уредба не работи. Самото наличие на временен механизъм означава признаване, че има извънредно положение. При извънредно положение не важат правните норми, те не са в сила и въвеждаме специфични механизми. Подходът е правилен, защото не може да се направи бързо. Това означава грешни ходове“.

„От гледна точка на стъпки, текст и тактика и стратегия всичко е записано и казано за 100 години напред. Остана да бъде изпълнено и осигурено финансирането му.“

Той поясни, че това са текстове, извадени от големите списъци и поставени в спешния дневен ред на масата.

„Поне 6 месеца са необходими, за да се види кое ще проработи. В момента, механизмът за разпределение на бежанците не се ползва.“

Готова ли е България за своята квота

Малинов беше категоричен, че страната е абсолютно готова за своята квота.

„Капацитет има за приемане на нашата квота“, отговори той.

„Временният механизъм беше създаден за да облекчи при притока на бежанци. Аз бях категорично за този механизъм. Той пази всички държави, които са на граничната линия на ЕС при внезапен приток на хора. (В края на септември, вътрешните министри на ЕС се споразумяха за разпределянето в държавите-членки на 120 000 мигранти. Механизмът за разпределяне включва определени критерии – численост на населението на отделните държави, БВП, брой на получени молби за предоставяне на убежище и ниво на безработица. България подкрепи предложението – бел. ред.) България спечели от своите позиции, защото превърна проблема за своята национална сигурност в общоевропейски проблем“, каза Малинов.

Специалното споразумение с Турция за спиране на миграционните потоци

Според Светослав Малинов, специалното споразумение, което Европейската комисия постигна с Турция (Според споразумението, Анкара трябва да се справи с трафикантите и да позволи създаването на 6 бежански лагера на своя територия, както и да се предприемат съвместни действия по охрана на морските и сухопътните граници. замяна, Турция поиска 3 млрд. евро, ранно отпадане на визите и ускоряване на преговорите за членство в ЕС – бел. pед.) също е съвпаднало с Турската позиция, защото „сухопътният наплив е през българо-турската граница“.

Той коментира, че парите, които се дават на Турция и бъдат използвани по предназначение, са инвестиции в сигурността на България.

„В Турция вече има два милиона, така че там трябва да бъде поставено ударението“, каза той.

Българската граница се охранява много добре

Добрата охрана на българската граница причина това, което се случва на македонската, убеден е Светослав Малинов.

„Изпреварихме мерките на Съюза. Българската граница престана да бъде пропусклива и резултатът е това, което се с Македония. Македония се подпомага от ЕС, но според тях недостатъчно. Може разбира се да се направи много повече“.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама