Иван Костов: "Историческият компромис" нямаше да реформира системата

20:50, 12 дек 15 / Политика 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дори и да беше минал т.нар. „исторически компромис“ това нямаше да реформира системата. Такава позиция заяви бившият премиер Иван Костов по „Дарик радио“. Той каза още, че според него съдебната реформа е битка изцяло на лидера на ДСБ Радан Кънев.

Помолен да коментира решението на Кънев да излезе в опозиция след оставката на правосъдния министър Христо Иванов, Костов заяви, че нито едно действие на Радан Кънев няма да промени отношението му към ДСБ, тъй като той е създал партията и все още гласува за нея.

Костов припомни, че отдавна не е „в кухнята“, за да дава прогнози за предстояща правителствена криза.

„Не знам какъв е замисълът нито на едните, нито на другите, не мога да се ориентирам в залога и какво точно се случва в момента, каза той. За да знам кой крие най-малки рискове, трябва да знам кой на какво разчита и от какво би бил доволен“, каза бившият лидер на ДСБ.

По отношение на конфликтите в Близкия Изток бившият премиер обясни, че тази криза крие големи опасности за България. Костов формулира и решението на конфликтите – мир чрез разоръжаване на всички участници.

„ Такъв справедлив мир не може да бъде установен с военна сила. Западът трябва да е гарант, да подкрепи разоръжаване, но мирът трябва да го установят арабите чрез светска държава, признати права на човека. Защото тези режими, които остават теократично ислямски, са пак политически ислям и са заплаха за световния порядък“, заяви Костов.

Сериозни рискове според Костов съществуват и в банковата система. Според него опасността е да не се повтори случая с фалита на КТБ.

„Ако се повтори, ще бъде тежко изпитание и за дълга, и за бюджета, и за всичко. Правителството се опитва да се имунизира от този риск, но предстоящите стрес тестове говорят, че може да се очакват сериозни проблеми“, обясни Иван Костов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама