ДСБ оттегля подкрепата си към кабинета, Москов остава министър (обновена)

22:38, 12 дек 15 / Политика 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Националното ръководство на ДСБ приема решението на лидера за снемане на политическото доверие към правителството и напускане на парламентарното мнозинство в 43-тото Народно събрание, поради отказа на партия ГЕРБ от уговорения вариант на конституционни реформи и бламирането на министъра на правосъдието Христо Иванов. ДСБ подкрепя провежданите реформаторски политики от д-р Петър Москов и във връзка с решението му за оставането на поста, прие оставката му като зам.-председател на партията“. Това е официалното решение на ДСБ, което беше взето след повече от пет часа заседание на членовете на партията.

Цял ден Националното ръководство на ДСБ обсъждаше дали ще подкрепи решението на председателя Радан Кънев за оттегляне на подкрепата към кабинета на Бойко Борисов и дали Петър Москов ще остане на поста си като здравен министър. Решението на ДСБ прочете Радан Кънев, като подчерта, че дебатите днес са били изключително тежки.

Петър Москов благодари за доверието на ДСБ и аргументира решението си да не подава оставка.

„С решението си правя така: лишавам от алиби всеки, който от първия ден на влизането на ДСБ в управлението искаше унищожаването на мнозинството, на управлението и извършването на всякакви реформи там, където са необходими. Естествено, в тази ситуация не мога да остана зам.-председател на партията, но оставам член на ДСБ“, каза здравният министър. Той допълни, че неговата оставка е „ е най-настървеното искане“ от първия ден на кабинета. „Моята оставка я искат от първия ден ДПС, БСП, но няма да я получат така“, каза още Москов.

„Надяваме се, че в тази усложнена ситуация няма да попречи на политиките на Москов, които напълно подкрепяме. Ще кажа, че от сега нататък и опитите за интриги между мен и него ще бъдат толкова неуспешни, колкото и досега“, добави Радан Кънев.

Той заяви категорично, че от тук нататък ДСБ ще бъде опозиция в парламента към всяка политика, която сметнат за „нереформаторска“. На въпроса ще има ли сътресения в блока след взетите решения Кънев отговори, че след провала на конституционната реформа залогът, пред който е изправена страната е по-голям от единството на една коалиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама