С хоро започва учебният ден в шуменско училище

07:36, 14 дек 15 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С народна музика и хоро започва учебният ден в СОУ „Трайко Симеонов” в Шумен.

Инициативата се нарича „Защото го можем” и цели възпитаването на патриотичен дух у децата.

От училищното ръководство уточниха, че занапред всяка сутрин преди учебните часове учители и възпитаниците им ще се хващат за ръце пред сградата на школото, за да изиграят заедно по едно хоро.

Директорът на училището Галина Сакарова обясни, че целят по този начин да запазят и родолюбието у децата, които заминават в чужбина. Тя обясни, че само за времето от април до август тази година 40 деца от училището са заминали със семействата си в чужбина.

„Искаме  тези деца да запазят поне зрънце родолюбие”, каза Галина Сакарова.

Озвучаването на сутрешната музикална физзарядка е поверено на нова оповестителна уредба. Тя комбинира училищно радио и музикален звънец. Придобивката е нова и от миналата седмица радва децата.

Вместо нормалния звънец от уредбата звучат познати и любими песни, които приканват учениците да влязат в час или оповестяват края на занятията.

„Децата много го харесват. Освен че влизат навреме, те се учат и на нови думи на английски”, каза директорът и обясни, че наред с музикалното оформление и разчупването на училищната среда тази уредба има и иновативен възпитателен подход.

Песните, които звучат от новия „звънец”, се избират с конкурс. В този конкурс обаче участват ученици, които имат провинения.

„За да могат да избират песен, те трябва да пазят поведение. Така ги стимулираме да са примерни, за да могат да предлагат песни на училищния съвет”, обяснява възпитателния механизъм на музикалния звънец Галина Сакарова.

Според нея децата, които са най-буйни вършат страхотна работа, ако ги накараш да се чувстват важни и значими. Така – поставяйки им задачи за избор на музика и за участие в училищното радио, те стават отговорни.

Решението за музикалния звънец е взето през октомври, а той е бил поставен този уикенд от русенска фирма.

Цената на подобна уредба е около 5 хил. лв., но  ръководството на училището е успяло да договори цена от около 3800 лв. „Самият звънец ни е подарък от фирмата, платени са само колоните и окабеляването”, каза директорът на школото Галина Сакарова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама