Всяка втора тежка катастрофа в Търговище е причинена от пиян или неправоспособен шофьор

07:43, 14 дек 15 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
38 тежки катастрофи при които са загинали 10 човека, а 37 са ранени са станали в област Търговище от началото на годната до края на месец октомври, отчетоха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

За същия период на 2014 г. тежките пътни произшествия в областта са били с 9 по-малко. Най-често причината за фаталните инциденти е превишената скорост.

10 от тежките пътни злополуки в региона са допуснати от неправоспособни водачи, а всяка пета катастрофа е причинена от пиян шофьор. Инцидентите с водачи седнали зад волана след като са употребили алкохол са се увеличили с 50% за една година , отчитат от полицията.  

"Липсата на дисциплина от страна на пешеходците и недостатъчното обезопасяване на уличната и пътна мрежа, както и ниското ниво на квалификация на някои водачи и нетолерантното и агресивно поведение на част от тях допринасят за влошаване на пътно-транспортния травматизъм през десетте месеца на 2015 г.

От 10 загинали през този период участници в движението по пътищата на областта, двама са били пешеходци. 8 от ранените също са пешеходци, което е с 50% повече от същия период на 2014 г. за загиналите, и с 37.5% повече – при ранените", сочи справката на ОД на МВР.

За да се спре войната по пътищата, в региона започват ежеседмични  специализирани полицейски операции  с различна насоченост - за контрол по спазване правилата за движение от пешеходци, велосипедисти и водачи на каруци и на селскостопанска техника в тъмната част на денонощието.

Акции ще има и в малките населени места, а също така и проверки в малките часове на денонощието и в дните от петък до неделя около питейни заведения и дискотеки, където често се събират шофьори с малък стаж зад волана и със занижен самоконтрол върху поведението си на пътя. 

Ще продължат и извършваните проверки от служители на “Пътна полиция” и на Областно пътно управление относно състоянието на пътната мрежа в областта и на хоризонталната маркировка и вертикалната й сигнализация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама