Природонаучният музей в Бургас се разпада, трябват пари за спешен ремонт

07:48, 14 дек 15 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Природонаучният музей в Бургас има нужда от спешен ремонт, за който обаче са необходими много средства. Това каза за Topnovini.bg уредникът на музея Светла Далакчиева. По нейните думи сградата не е претърпявала основни ремонтни дейности повече от десет години.

„Основният проблем на сградата е, че покривът тече, има опасност да бъдат повредени експонатите. Взели сме всички мерки това да не се случи, но докато не се вземат още по-належащи такива, няма как да ги опазим. Фасадата на самата сграда е увредена, мазилката се разпада, липсва част от ламаринената обвивка на централния фронтон, централният корниз е разрушен. Освен това и дворът се нуждае от оправяне, има и проблеми с проникване на влага в приземния етаж”, обясни Светла Далакчиева.

В момента от музея подготвят документация, за да могат да участват в проект по програма „Красива България”. Според изискванията съфинансирането е не по-малко от 50 % от общата стойност на бюджета на проекта.

„Ще кандидатстваме за около 250 хил. лв., с които да оправим най-спешните проблеми. Няма как иначе музеят да изкара такава сума от бюджета си”, каза Далакчиева и допълни, че най-вероятно през месец март следващата година ще се разбере дали сградата ще бъде одобрена за ремонт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама