Близнашки: Христо Иванов си тръгна заради „Яневагейт“

09:04, 14 дек 15 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Христо Иванов подаде оставка като правосъден министър не заради гласуването на промените в Конституцията, а заради скандала „Яневагейт“. От там тръгна разминаването между Иванов и премиера Бойко Борисов. Това каза в ефира на БТВ бившият служебен министър-председател Георги Близнашки, по повод оствката на правосъдния министър Христо Иванов.

„Христо Иванов не можеше да изведе реформата до успешен край, некомпетентен е в тази материя, с която се е захванал. Това е една загубена година за съдебната реформа“, допълни той.

Близнашки заявим, че, когато е бил премиер на служебното правителство Христо Иванов му е бил „натрапен“ за поста за министър на правосъдието.

„Никога не бих работил с такъв човек, ако зависеше от мен, но така се случи. Главният прокурор далеч няма такова влияние върху хода на съдебната реформа, каквото Христо Иванов се опитва да представи“, отбеляза бившият служебен премиер, който нарече Сотир Цацаров „много интелигентен юрист“.

За председателя на ВКС Лозан Панов, чиято реч наскоро взриви в социалните мрежи, Близнашки каза, че е „наплашен и пречупен човек”.

По повод скандала „Яневагейт” бившият служебен премиер определи записите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова като незаконни и дирижирани. Според него е важно кой е направил тези записи и кой е „ангажирал Ченалова с тези диалози”, в които тя предразполага своята събеседничка да споделя определени неща.

„Не можете да предизвикате операция „Чисти ръце” на основата на незаконни записи, да преследваш благородни цели с незаконни средства“, категоричен е Близнашки.

Според него вицепремиерът Меглена Кунева е добър вариант за правосъден министър. Бившият служебен премиер прогнозира още, че кабинетът „Борисов 2” ще оцелее.

„ДСБ сами не могат да влязат в парламента. Нека добре да си направят сметката. Неслучайно те са така раздвоени, защото имат страшно много хора във властта, след като близо 15-ина години стояха на студеното, те са твърде гладни за власт и всички онези възможности, които дава властта”, посочи още бившият премиер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама