Десетки хиляди бразилци поискаха оставката на Дилма Русеф

10:31, 14 дек 15 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки хиляди бразилци излязоха по улиците на най-големите градове в страната с искане за импийчмънт на президента Дилма Русеф. Правителство ѝ е разтресено от тежък корупционен скандал и слаби икономически резултати, напомнят експерти. Според бразилските медии най-много хора са се събрали в Сао Пауло - според различни оценки в него са се включили между 30 и 80 хиляди души. По-малки демонстрации имаше в други градове, сред които столицата Бразилия и Рио де Жанейро. Анализатори напомнят, че този път участието в протестите не е било толкова масово, както по-рано през годината. През август по улиците излязоха стотици хиляди хора, а през март -около един милион.

Председателят на долната камара на парламента Едуардо Куня откри процедура за импийчмънт на 2 декември, която по-късно беше замразена до 16 декември. Тогава  Конгресът обсъди твърденията на опозицията, че Русеф е нарушила бюджетните закони, за да увеличи разходите по време на кампанията за преизбирането си през 2014 г.

Хиляди бразилци недоволстват от най-тежката икономическа рецесия за последните 25 години, която обхвана страната, както и от корупционния скандал в държавната нефтена компания "Петробраз", в който са замесени съюзници на президента.

Русеф не е обект на разследване по конкретния скандал, но много бразилци се питат как може тя да не е знаела за корупцията, след като е била председател на компанията от 2003 до 2010 г.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама