Костадин Димитров: Работим много, за да направим "Тракия" зелен и чист район

11:30, 14 дек 15 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Костадин Димитров е кмет на район "Тракия" в Пловдив за втори мандат. На 40 години е, има висше образование със специалност "Математика". Вицепрезидент е на Българската федерация по таекуондо. Женен, с две деца.

Г-н Димитров, каква беше 2015 година за район "Тракия"?

Годината за район "Тракия" беше нормална. Това, което си бяхме поставили като план в областта на инфраструктурата, го изпълнихме. Имало е и години, в които сме надхвърляли планираното. Тази не беше от тях, но пък свършихме необходимото. Макар и с малък бюджет, успяхме да реализираме много неща.

С какви пари разполагахте?

С над 500 хил. лева. Не всяка година един районен кмет разполага с такива средства. В сравнение с районни кметства в София и Варна например нашите пари са доста повече и успяваме да решим доста инфраструктурни проблеми. Парите са от таксите за гаражните клетки плюс делегираните от Община Пловдив средства за инфраструктурни промени.

Какво успяхте да направите с този бюджет?

Успяхме да ремонтираме голяма част от "Асеновградско шосе". В микрорайон А5 направихме много неща. Преасфалтирахме две улици, много квадратни метри тротоари по новата технология с бетон. На места буквално се чудехме откъде да започнем - примерно имаше лампа по средата на пътечка, направена от пътни ивици - така че нито майка може да мине с детска количка, нито да се оформи градинка... Успяхме обаче да направим така, че хората да минават спокойно, да им е осветено, да има къде да паркират, да има и зеленина. В много блокове, например 126, 127, 131, 132, имахме персонално разговори с хората от всеки вход за това какви са желанията им за подобряване на пространството около жилищните сгради.

За всички пловдивчани е видима промяната на парк "Лаута". Как успяхте да го преобразите?

Приоритет през четирите години от първия ми мандат беше парк "Лаута". Там успяхме да създадем не само много добра инфраструктура, но и отношение на гражданите, които се научиха да реагират и да алармират, ако има нещо нередно. Преди четири години заедно с полицията гонехме ромски каруци, с които се изнасяха дърва от парка към "Столипиново". Ако сега отидете и се опитате да отнесете и едно дърво, някой веднага ще сигнализира в кметството, че в парка има вандали. В "Лаута" има детски площадки, барбекюта, чудесни алеи, направихме осветление, предстои ни изграждането на видео наблюдение. Паркът се изпълни с живот.

"Тракия" е най-младият пловдивски район. Има ли достатъчно места за най-малките жители в детските градини и яслите?

Знаете, че кметът на Пловдив направи така, че за три години успя да реши проблемите с детските градини. В "Тракия" изградихме две детски градини и детска ясла за 200 деца. Остана ни да санираме още три-четири сгради на детски градини. До две години ще бъдат обновени "Еделвайс", "Десислава", яслата"Детски рай". Останаха и две забавачки в подблокови пространства, надявам се да изградим още места за малчуганите, за да преместим децата.

Вашият район става и все по-зелен...

Да, озеленяването ни е друг приоритет. Наскоро залесихме продължението на парк "Лаута" с още 100 дръвчета. Миналата година там засадихме 700 - брези липи, явори, китайски сливи с червени листа, които ще бъдат акцент. Само за последната година сме засадили над 2000 дървета в "Тракия". Всяко пропуснато място по главните булеварди също се залесява, както и междублоковите пространства. Гражданите и дарители се включват в акции. Само през тази година различни компании направиха пет големи залесителни инициативи. Работим много, за да направим "Тракия" зелен район с чист въздух. През следващата година ще насочим вниманието си към парк "Майка и дете", както и към микрорайон А9.

Хората научиха ли се да пазят новите придобивки?

Нашата цел е да правим съоръженията дуракоустойчиви. Не можем да очакваме всички граждани да са внимателни и съзнателни. Радвам се обаче, че има гражданско общество, което сигнализира какво не е наред. Малко хора обаче са готови да направят забележка на съгражданите си, обикновено се обръщат към нас. Аз лично като гражданин, не като кмет, много често правя забележки на нарушители. Не бих казал, че хората са се научили да пазят, но факт е, че там, където сме поставили видео наблюдение, посегателствата са малко.

С какви проблеми най-често се обръщат тракийци към Вас?

Радвам се, когато получавам сигнали за инфраструктурни проблеми. Много хора ми сигнализират през фейсбук, профилът ми, както и страницата на района, са непрекъснато отворени. Хората могат да подават жалби онлайн и на сайта ни, както и да получават информация. Всеки проблем се препраща към конкретен отдел, за да се свърши работа. Повечето от проблемите се решават, но има и такива, които не зависят само от районната администрация.

Какво пожелавате на жителите на района в навечерието на празниците?

Много ми се иска да имаме празнично настроение. Като състезател, съдия и треньор в Българската федерация по таекуондо имах възможност само през последния месец да обиколя няколко държави. Навсякъде има коледен дух, украса, настроение. Преди дни светна коледната елха и в "Тракия", открихме коледен базар. Надявам се тракийци да се настроят празнично, да отпуснат душите си, да им стане коледно. И да започнем следващата година с усмивка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама