Австралия изтегли Nurofen – производителят подвежда хората

12:09, 14 дек 15 / Свят 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Австралийски съд разпореди на фармацефтичния гигант Reckitt Benckiser да изтегли от аптеките в страната някои видове от популярното болкоуспокояващо Nurofen. Причината е, че по опаковката на лекарството са били направени потвеждащи твърдения.

Компанията беше дадена на съд през март т.г. от австралийска организация за защита правата на потребителите по обвинението, че е продавала различни видове Nurofen, за които е твърдяла, че третират различни видове болка, когато при всички активната съставка е била една и съща, пише BBC. Освен това, типът лекарство, предназначено за мигрена, е било продавано на двойно по-висока цена.

Федералният съд постанови, че базираната във Великобритания международна компания е била въвлечена в подвеждащо клиентите й поведение относно основната активна съставка, ибупрофен лизин 342 мг, която е една и съща за всички продукти, никой от които не третира един или друг тип болка по-добре от останалите видове Nurofen.

Той разпореди от мрежата да бъдат изтеглени Nurofen Back Pain, Nurofen Period Pain, Nurofen Migraine Pain and Nurofen Tension Headache. Забраната за продажбата им важи за периот от три месеца, през който компанията трябва да промени надписите на опаковките им.

Съдът разпореди също фирмата да плати разноските по делото и да публикува наложените корекции онлайн и във вестник.

От компанията-производител отрекоха умишлено да са подвели клиентите си относно Nurofen, но приеха постановената съдебна заповед. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама