Борисов не се сърди на ДСБ, били умни, но и емоционални

12:12, 14 дек 15 / Политика 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Как да възприемам ДСБ като опозиция, като до неделя с Радан Кънев бяхме първи приятели. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в „Пирогов“ след откриването на обновеното Отделение по реанимация към Клиниката по неврохирургия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

ГЕРБ и Реформаторският блок обсъждат кандидатурите за министър

„Не тая нищо лошо към него. Как да го приема сега, че е като тези, които знам, че ме мразят или искат да ме унищожат. Не се чувствам предаден. Ще им кажа нещо, което ще им помогне – приемам, че ДСБ искаха да покажат, че на всяка цена трябва да се случат дадени надграждания. Получи им се“, подчерта Борисов.

Той обясни, че министрите в това правителство се назначават, след като с Реформаторския блок (РБ) обсъдят кандидатурите. След това заедно решават кой е най-добрият за дадения пост.

„Ще изчакам вторник, когато РБ трябва да заяви позицията си и веднага след това ще седнем да подготвим кандидатурата за министерския пост“, уточни премиерът.

В ДСБ за умни и емоционални

Премиерът уточни, че към момента няма подадени оставки на областни управители и други представители на ДСБ във властта. За подобни действия се заговори по време не срещата на членове на ДСБ в Поморие през уикенда. 

„Не искам да се пресира ДСБ заради даденото тяхно решение. Може да са имали основание и така да са преценили. Аз съм убеден в техния разум, защото това са едни от най-интелигентните хора, събрани в тази коалиция“, отбеляза Борисов и добави, че в партията на Радан Кънев са по-емоционални и "всеки иска всичко да му се случи веднага". 

Протестът на съдиите - политически лица, облечени с тоги

На въпрос дали има бунт на съдиите, Борисов отново заяви, че в демокрацията всеки може да прави каквото си иска.

„Не приемам политически лица, облечени с тоги, да казват, че са съдии и да правят оценка на едно управление. Не можеш да си кандидат за президент и вицепрезидент и след това да кажеш, че си независим съдия. Надявам се, че това, което се направи в тази съдебна реформа не е последното и затова призовавам за повече разум и толерантност. При една дестабилизация нищо няма да се направи. Убеден съм, че ще намерим консенсусна личност, която да продължи това, което е започнато“, увери Борисов. 

Вотът на недоверие - абсолютно основателен

Министър-председателят каза още, че е чул за вота на недоверие, който БСП готвят за политиката в здравеопазването и иронично го определи като „абсолютно основателен“. Според него настоящият ресорен министър Петър Москов е направил така, че да има условия, за които професорите са мечтали.

„Втора основателна причина за вота на недоверие е, че Здравната каса при 400 млн. лева дефицит миналата година успя да го намали до 10 млн. лв. за тази. Това са 390 млн. лева, които по някакъв начин са били харчени предишните години и не искам да казвам как. Убеден съм, че вота няма да мине, защото действително в здравеопазването се направиха доста неща“, коментира премиерът.

От своя страна здравният министър Петър Москов заяви, че нещата са изглеждали по един кошмарен начин, когато е встъпил в длъжност.

„В момента има 1,5 млн. лева вкарани в най-модерно оборудване. В разчетите на министерството за следващата година е и ремонтът на клиниката по кардиология. Тези неща се случват и заради това, че РБ и други политически сили са сключили споразумение и са влезли в управлението", заяви Моксов и уточни, че здравната реформа може да се случи, само ако зад нея има стабилно мнозинство.  

Той добави, че за една политическа партия смисълът на съществуването й е да реализира идеите си във властта. Точно заради това било важно да се реализират идеите на Реформаторския блок. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама