Близо 100 културни прояви планират читалищата в Исперих през 2016 г.

12:21, 14 дек 15 / Култура 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 100 културни прояви са предвидени в Програмата за развитие на читалищната дейност в община Исперих през 2016 година, съобщиха от местната управа.

На територията на общината дейността си развиват 24 читалища, които задоволяват потребностите на гражданите, свързани с развитие и обогатяване на културния живот, запазване на обичаите и традициите на българския народ, посочва в докладна записка зам.-кметът на общината Айджан Бейтула.

Активно работят Читалище „Нов живот 1940“ – с. Конево – една група за автентичен фолклор с над шест отличия от събора в Копривщица, самодейни колективи при НЧ „Наука 1937“ в с. Тодорово и НЧ „Пробуда 1927“ в с. Китанчево, читалище „Съзнание 1891“ – гр. Исперих със своите самодейни колективи, много от тях с награди и отличия от национални и международни фестивали, както и участия в самостоятелни концерти по повод Национални празници. Останалите 20 читалища развиват своята дейност предимно отбелязвайки селищни, религиозни и национални празници.

Към 22 читалища в Исперихска селищна система функционират библиотеки, единствено в читалище „Рома-Вазово“ няма обособена такава, поради неудобството на сградата, в която се помещава читалището, а към читалище „Съзнание 1891“ - Исперих не функционира такава, поради наличието на Централна общинска библиотека.

Сред основните събития в дейността на местните читалища през януари са честване Деня на родилната помощ 21 януари – Бабинден, организиране на кътове в библиотеките на населените места по случай годишнини от рождението на бележити автори и „Вечер на младото семейство”, организирана от НЧ „Съзнание 1927“ – с.Вазово.

Част от инициативити, включени в културния календар за февруари, са организиране на седянка с жените на тема „Моите способности и умения“, изложба на плетива и сувенири в НЧ „Самообразование 1930“ с.Делчево, подготвяне на кътове-витрини по повод 143 години от обесването на Васил Левски по населени места, отбелязване деня на лозаря, честване на Деня на самодееца и др.

Акцент през март ще бъде провеждане на отчетни събрания на читалищата във всички населени места. Ще бъдат организирани изложби и честване на Баба Марта, Националния празник – 3 март, международния ден на жената и Първа пролет съвместно с детските градини по населени места.

До края на годината са предвидени редица инициативи, сред които изложби на великденски яйца в населените места и Великденски концерт, Празник на Руската песен и Областен фестивал „Пустъ всегда будет солнце”, организирани от НЧ „Съзнание 1891“ - гр. Исперих.

В културния календар са и традиционните вече Фестивал на хвърчилата в ИАР „Сборяново“ и честване на Илинден в местността Сборяново. През септември са предвидени отбелязване на религиозния празник Курбан байрам в населените места, а през октомври  участие на самодейни колективи от НЧ „Съзнание 1891“ в дните на културно-историческото наследство, както и честване на Хелоуин с карнавал, парти, маскен бал.

В програмата са заложени още изготвяне на кътове-витрини и тържества по повод Деня на народните будители – 1 ноември, както и организиране и провеждане на коледно новогодишни тържества, седянки, изложби на сурвакници и коледни и новогодишни картички от читалищата по населени места.

Необходимите финансови средства за изпълнение на Програмата за дейността на читалищата в община Исперих за 2016 година са в размер на 25 790 лева. Документът предстои да бъде обсъден и гласуван на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама