Обрат: Меркел иска драстично намаляване на бежанците в Германия

12:45, 14 дек 15 / Свят 25 196 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Драстично намаляване на броя на бежанците, издващи към Германия поиска канцлерът Ангела Меркел. Това стана по време на речта й преди започващия днес конгрес на Християндемократическия съюз (ХДС) в Карлсруе.

Анализатори тълкуват това изказване като възможен компромис към критиците на политиката й. Съюзниците на Меркел оказват натиск върху нея да ограничи броя на идващите в Германия бежанци, които се очаква да надхвърлят 1 милион тази година.

"Ще заявим ясно, че трябва драстично да се намали броят на хората, които пристигат. Това трябва да стане чрез европейската солидарност и като премахнем причините за бягството на хора, а не чрез едностранни действия на Германия", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Канцлерът, чиято популярност спадна заради бежанската политика, която води, каза, че думата "ограничение" не присъства в главната резолюция на ХДС, която ще бъде обсъдена на двудневния конгрес в Карлсруе. По думите ѝ в ХДС има широка подкрепа за нейната стратегия за намаляване на броя на бежанците. Това включва сътрудничество с Турция за борба с контрабандата на мигранти, подобряване на ситуацията в сирийските бежански лагери в Турция, Ливан и Йордания и засилване на контрола по външните граници на Европейския съюз.

Критиците на Меркел искат тя да намали броя на пристигащите бежанци преди изборите в три германски провинции. Според тях, начинът по който канцлерът ще реши въпроса с бежанската криза може да застраши надеждите ѝ да се кандидатира за четвърти мандат през 2017 г.

Висока безработица в Германия заради бежанците

Междувременно немските медии цитират доклад на Института за световна икономика, направен в град Кийл, в който се посочва, че заради миграционната криза, с която се сблъскват страните от ЕС, броят на безработните в Германия ще се увеличи с 376 хиляди души. По последни данни за ноември в момента в Германия живеят около 2,6 милиона безработни.

Правителството в Берлин отказва да въведе какъвто и да било лимит за броя на пристигащите, като обаче изтъква, че в дългосрочна перспектива страната няма да се справи с подобен мигрантски поток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама