БСП: В Община Шумен има в готовност 60 проекта

12:50, 14 дек 15 / Политика 25 678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Проектната готовност на Община Шумен е повече от добра. Има разработени близо 60 проекта, като част от тях са в крайна степен на готовност”.

Това заяви днес на пресконференция общинския съветник от БСП Данаил Данчев, който при предходното ръководство на общината се занимаваше с проектите в местната администрация. На пресконференцията присъстваха още народният представител от БСП Иван Иванов и общинският съветник от “левицата” Венцислав Венков.

Думите на Данчев са в отговор на брифинг, даден от кмета Любомир Христов, на който бе казано, че в общината няма нито един готов проект.

Данаил Данчев обясни, че забележките и препоръките по повечето проекти са дошли от съответните органи в края на ноември и до тогава не се е знаело, че те са одобрени.

“Забележките са технически, не са по същество и кметската администрация няма аргументи да заявява, че няма проекта готовност”, допълни Данчев.

Данчев даде като пример 6 проекта, които могат да бъдат започнати – обновяване на кв. “Херсон” на стойност 1 млн. 300 хил. лв., 2 етап на благоустрояване на кв. “Боян Българанов”, благоустрояване на междублокови пространства в кв. “Тракия”, саниране на 4 детски ясли, изграждане на пасарелка на пазара, проект за обновяване на Младежкия дом.

“Тези проекти са част от Интегрирания градски план за развитие и за тях предходното ръководство на общината е осигурило 26 млн. лв.”, заяви Данаил Данчев.

Общинският съветник изказа и притеснение за готвения за следващата година бюджет на община Шумен. Според Данаил Данчев данъчните приходи са завишени с 300 хил. лв. спряма предходната година, но е е станало ясно от къде ще дойдат тези пари.

“Хубаво е, че ще има повече приходи, но как ще бъдат изпълнени те? Дали ще има нов начин на събиране на данъци или те ще бъдат увеличени?”, попита Данчев и изрази притеснение, че е възможно администрацията в Шумен да се вслуша в съвета на премиера Борисов за увеличаване на данъците там, където парите в общините не достигат.

Другото притеснение, което от БСП изказаха бе, че в бюджета на Общината в частта за капиталови разходи няма заложени средства за селата в общината, с изключение на едно проектиране за свлачище в Новосел. “Така селата отново няма откъде да вземат средства за ремонти. Ние сме длъжници на селата в последните няколко години”, заяви Данчев.

Данчев и Венцислав Венков заявиха, че въпреки че закона не го изисква, е хубаво бюджета на общината да се обсъди по сектори.

“Валят искания за финансиране и дофинансиране. На срещата на комисията по култура с читалищните дейци стана ясно, че те се надяват на такова обсъждане, защото ще могат да поставят исканията си”, каза Венков, който е председател на комисията по култура към общинския съвет.

Венков допълни, че на много места нещата опират до физическото оцеляване на сгради на читалища и културни институти. Венцислав Венков обяви, че на комисията по култура предстоят срещи и с работещите в библиотеките и музеите, където проблемите също са много наболели.

Народният представител от БСП Иван Иванов заяви, че държавния, бюджет “не гарантира финансова стабилност за следващата година”. Според него правителството отново ще разчита на усвояване на евросредства, но това е край с неясен успех.

Според Иванов понеже по голяма част от проектите бенефициенти са общините, това ще им се отрази пряко и определи ситуацията като “бомба, която цъка”.

“По отношение на общините бюджета на държавата е най-рестриктивния досега. Средствата за капиталови разходи и зимна поддръжка няма да бъдат достатъчни”, заяви Иван Иванов.

Иванов допълни, че в пленарна зала е направил предложение за увеличаване на средствата за капиталови разходи и зимна поддръжка за област Шумен, както и да бъдат дадени 24 млн. лв. от изтегления 5 милиарден заем за изграждане на пречиствателната станция за питейна вода в Шумен. Неговото предложение обаче не е било прието.

“Бях изненадан, че колегите от ГЕРБ не гласуваха “за” това мое предложение, защото то бе залегнало във всички предизборни програми от 2014 година насам”, каза Иванов.

На въпрос как ще коментира политическата ситуация и оттеглянето на ДСБ от управление, Иванов отговори, че очаква още сътресения в правителството, което според него е “клуб по интереси, които са далеч от държавническите политики”.

На въпрос дали ще има оставки в БСП на местно ниво Иванов заяви, че в че в момента в “левицата” с в цикъл “отчет-избори” и до края на март трябва да се проведе общинското събрание на БСП в Шумен, когато ще стане ясно и дали ще има промени в местната структура.

На питане дали в БСП имат информация да оказване на натиск върху хора, които досега са работили в общинската администрация Иванов заяви, че имат сигнали, но в момента ги обобщават и ще ги оповестят на пресконференция следващите седмици.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама